Care este vechimea in munca impusa de banci la credite?

Foto: freedooom/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: freedooom/ FreeDigitalPhotos.net

Vechimea in munca este un criteriu important pe care bancile il verifica atunci cand analizeaza o cerere de credit. Expertul Banilor iti prezinta principalele cerinte minime, impuse de banci.

Fiecare banca isi stableste, prin politica de creditare, o serie de criterii pentru selectarea solicitantilor, care daca nu sunt indeplinite, duc la respinderea cererii de credit. Vechimea in munca este unul dintre aceste criterii.

In general, aproape toate bancile impun o vechime totala in munca de minim 12 luni. Astfel, persoanele care sunt la inceput de cariera trebuie sa astepte pana cand acumuleaza un an de experienta profesionala.

Pe langa vechimea totala in munca, bancile sunt atente si la vechimea la actualul angajator.

Codul Muncii permite companiilor sa concedieze salariatii in perioada de proba – care dureaza 3 luni – fara sa invoce vreun motiv. Prin urmare, bancile nu vor accepta solicitantii care se afla in aceasta situatie, deoarece acestia pot ramane fara venit (daca sunt concediati) si prezinta un risc de neplata ridicat.

Vechimea la actualul loc de munca

In prezent, cele mai multe banci accepta doar solicitanti care au minim 6 luni de activitate la actualul loc de munca, fara intreruperi mai mari de 30 zile.

Unele banci accepta si ca vechimea la actualul locul de munca sa fie de minim 3 luni, numai ca solicitantul trebuia sa aiba o activitate neintrerupta in ultimele 12 luni.

Prin urmare, daca intentionezi sa iti schimbi locul de munca, trebuie sa ai in vedere ca in urmatoarele 3-6 luni nu vei putea obtine credite de la banci.

In cazul contractelor de perioada determinata, salariatii pot obtine credite, numai ca perioada de rambursare va fi limitata. Creditul trebuie rambursat integral, pana la expirarea contractului de munca. Cel mai probabil, te poti califica doar pentru un credit de nevoi personale.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult