Cardurile ING au costuri mari la tranzactiile in valuta
ING permite clientilor sa retraga bani de la orice bancomat din lume cu comision zero. In realitate, costul real suportat de client este destul de ridicat pentru tranzactiile in valuta.
ING isi promoveaza cardurile de salariu, evidentiind faptul ca retragerile de numerar au comision zero la orice bancomat din tara sau din strainatate.
Daca tranzactiile din Romania sunt gratuite, cele efectuate in strainatate sunt costisitoare, iar costurile nu sunt intotdeauna usor de detectat.
Costurile apar atat la retragerea de numerar cat si la plata cu cardul la comerciantii din strainatate sau pe internet. Din acest motiv, utilizarea cardurilor ING in strainatate ar trebui sa se faca doar in cazuri de urgenta.
Diferente mari de curs la tranzactiile in euro
In cazul tranzactiilor in euro, clientul este taxat prin intermediul cursului de schimb. Pentru tranzactiile cu cardul, ING utilizeaza cursul standard pentru a face conversia din euro in lei. Iar acest curs este foarte dezavantajos.
De exemplu, in data de 5 mai 2017, cursul de cumparare euro-leu era de 4,7090, cu 3,5% mai mare decat cursul BNR din ziua respectiva (4,5467).
Astfel, chiar daca ai comision 0% de retragere de numerar sau comision de 0% pentru platile la comercianti, atunci cand tranzactia este in euro, conversia se face un un curs foarte neatractiv.
Daca ai fi mers la multimatele ING pentru a retrage valuta, ai fi beneficiat de un curs cu 2% mai mic. Evident, atunci cand compari cotatiile valutare de la diverse case de schimb, poti face economii chiar mai mari.
Comision suplimentar la tranzactiile in alte valute
Atunci cand faci o tranzactie in alta valuta decat euro (de exemplu, in lire sterline), apare si un comision de conversie valutara de 2%. Dar totodata, clientul este taxat si prin intermediul cursului de schimb.
Pentru a intelege mai bine costurile, este bine de stiut modul in care sumele sunt convertite in lei:
– suma in valuta este convertita mai intai in euro, utilizand cursurile practicate de Visa sau MasterCard. Aceste cursuri sunt foarte competitive, astfel ca ele nu genereaza un cost foarte mare;
– suma in euro este apoi convertita in lei, utilizand cursul ING, unde marja de profit a bancii este foarte mare.
Prin urmare, clientul ajunge sa fie taxat in final cu peste 5% (sub forma unui comision de 2% pentru conversia valutara si un cost ascuns din cursul euro-leu). In aceste conditii, cardurile ING nu sunt recomandate pentru tranzactii in strainatate.
Informatiile despre costuri sunt greu accesibile
Un client care ar dori sa afle care sunt costurile utilizarii cardurilor ING in strainatate nu ar putea sa gaseasca foarte usor aceste informatii.
In lista de tarife si comisioane aferente cardurilor, clientii afla ca pentru platile internationale si retragerile de numerar din afara tarii, comisionul este 0 lei.
Costurile reale pot fi gasite doar in Conditiile pentru carduri, un document de 7 pagini cu diverse clauze. La art. 3.12 se face precizari cu privire la cursul de schimb utilizat in cazul tranzactiilor in valuta, clientul fiind indrumat sa citeasca un alt document – Ghidul platilor – pentru a afla mai multe informatii despre cursul euro-leu.
Ghidul Platilor este un document de 12 pagini, de unde aflam ca banca stabileste cursul de schimb in functie de cursul intern de referinta al bancii, iar cursul poate fi gasit permanent pe website.
In conditiile cardurilor, art 3.12 mentioneaza ca se aplica un comision de conversie valutara la tranzactiile in alte valute decat euro, conform Listei de Taxe si Comisioane. Dar in lista de tarife, nu am reusit sa gasim vreo mentiune cu privire la valoarea comisionului de conversie.