Suma minima de plata, marea capcana a cardurilor de credit

Daca ai folosit cardul de credit la cumparaturi, nu rambursa doar suma minima de plata afisata in extrasul de cont. Aceasta suma nu face altceva decat sa perpetueze datoria pe o perioada foarte lunga, in care ajungi sa platesti dobanzi ridicate in mod inutil.

Unul din avantajele cardurilor de credit este ca iti permite sa rambursezi sumele imprumutate asa cum vrei tu. Rata lunara ti-o stabilesti singur, in functie de banii de care dispui. Singura obligatie este ca lunar sa achizi cel putin suma minima din extrasul de cont.

Foarte multi consumatori confunda insa suma minima de plata cu rata lunara de la un credit obisnuit. Astfel, ei sunt convinsi ca daca vor achita suma minima de plata, creditul se va rambursa intr-un interval rezonabil.

Lucrurile nu stau insa nici pe departe in acest fel. Suma minima de plata este stabilita de banci la un nivel foarte scazut (intre 2 si 5% din suma imprumutata). Aparent, iti prezinta acest lucru ca un avantaj, prin faptul ca nu esti constrans sa faci eforturi prea mari pentru a achita un astfel de credit.

Ceea ce nu iti spun este ca daca vei continua sa rambursezi doar suma minima, soldul creditului va scadea foarte lent si vei plati dobanzi foarte mari in timp.

Data viitoare cand primesti extrasul de cont de la banca, nu te mai lasa pacalit de Suma minima de plata

De exemplu, ai cheltuit 2.000 lei cu un card de credit cu dobanda de 25%. Daca suma minima este de 3%, vei rambursa tot creditul in aproape 13 ani. In acest interval, vei plati bancii dobanzi totale de peste 3.000 lei.

Poti simula diverse scenarii de rambursare, utilizand calculatorul Card de credit – suma minima de plata, oferit de Expertul Banilor.

Prin urmare, data viitoare cand primesti extrasul de cont de la banca, nu te mai lasa pacalit de Suma minima de plata. Nu exista penalizare pentru plata unor sume mai mari, asa ca ramburseaza cat de mult iti poti permite din credit de fiecare data.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult