Card de credit: Perioada de gratie se pierde si pentru o diferenta de 1 ban

Foto: stockimages/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: stockimages/ FreeDigitalPhotos.net

Unul din avantajele majore ale cardului de credit este poti folosi banii fara sa platesti dobanda in perioada de gratie. Daca nu rambursezi insa suma exacta la scadenta, platesti dobanda chiar si pentru o diferenta de 1 ban.

Cardul de credit are o inclusa o facilitate importanta: perioada de gratie. Aceasta iti permite sa cheltuiesti bani de pe cardul de credit fara sa platesti dobanda. Conditia este sa rambursezi toate sumele cheltuite pana la scadenta, trecut in extrasul de cont.

Una din greselile frecvente pentru care se pierde perioada de gratie este ca la scadenta, clientul nu achita integral, pana la ultimul ban, toate sumele cheltuite, inclusiv comisioanele datorate bancii.

Atentie
Extrasul de cont precizeaza la “Suma de plata” doar suma minima obligatorie. Daca achiti doar aceasta suma, nu vei beneficia de perioada de gratie.

De exemplu, daca ai facut cumparaturi de 500,01 bani in luna anterioara si achiti doar 500 lei, nu vei beneficia de perioada de gratie, iar banca iti va calcula dobanda pentru intreaga suma: 500,01 lei.

Pentru a evita astfel de situatii, este recomandat sa verifici cu atentie extrasul de cont.

Sunt cazuri insa cand extrasul de cont nu ajunge la timp prin posta, iar clientul intreaba la ghiseul bancii cat are de plata. Angajatii sunt neglijenti uneori si nu precizeaza exact suma cheltuita.

Pentru a evita pierderea perioadei de gratie, cel mai bine ar fi sa achiti o suma mai mare cu cativa lei. Sumele platite in plus vor fi disponibile pe card, astfel ca nu vei pierde acesti bani achitati suplimentar, dar eviti in acest mod situatiile neplacute care ar putea sa apara.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult