Card de credit: Cum beneficiez la maxim de perioada de gratie?

Perioada de gratie iti permite sa imprumuti bani fara a plati nicio dobanda la cardul de credit. Expertul Banilor iti arata cum sa beneficiezi la maxim de aceste avantaje.

Cardul de credit se poate transforma in cel mai scump imprumut daca nu il utilizezi corect. Daca il folosesti cum trebuie, vei avea parte de cel mai bun imprumut: dobanda 0%.

Dobanda 0% se aplica doar pentru anumite tranzactii care sunt incluse in perioada de gratie. Prin urmare, verifica in prealabil care sunt conditiile aplicate pentru cardul tau.

Alege momentul si nu cumpara din impuls

Trebuie sa stii cand sa faci cumparaturile pentru a obtine un imprumut fara dobanda cat mai lung. Cardurile de credit au o perioada de gratie ce ajunge pana la 45-60 zile, dar nu beneficiezi automat de acest termen.

Orice card de credit are un ciclu de tranzactionare: lunar, la o data prestabilita, toate tranzactiile efectuate in ultimele 30 de zile sunt incluse in extrasul de cont.

Perioada de gratie nu se calculeaza de la data intocmirii extrasului de cont si de la data inceperii ciclului de tranzcationare.

Daca ciclul de tranzactionare incepe pe data de 10 a fiecarei luni, iar perioada de gratie este de 45 zile, atunci data de expirare a perioadei de gratie va fi 25 a lunii urmatoare.

Exemplu
Suntem pe 9 octombrie 2012 si faci o cumparatura de 1.000 lei. Pe 10 octombrie se va emite extrasul de cont, iar perioada de gratie pentru cumparatura efectuata va expira pe 25 octombrie 2012.

In acest caz, perioada de gratie nu va fi de 45 de zile, ci doar 16 zile.

Pentru a beneficia de perioada maxima de gratie, ar fi trebuit sa faci cumparatura pe 10 septembrie 2012.

In concluzie, este important sa verifici care este ciclul de tranzactionare al cardului tau inainte de a face cumparaturi. Alege sa faci tranzactii in perioada de inceput a ciclului de tranzactionare si vei beneficia de credit fara dobanda pe o perioada mult mai lunga.

Nu uita
Beneficiezi de perioada de gratie, doar daca achiti toate sumele utilizate de pe card pana la sfarsitul perioadei de gratie.

 

Foto: FreeDigitalPhotos.net

 

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult