Capcana depozitelor bancare in perioada cu dobanzi scazute

Foto: Stuart Miles/ FreDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreDigitalPhotos.net

Scaderea dobanzilor practicate de banci la depozite ridica probleme serioase consumatorilor, care pot ajunge sa isi piarda o parte din banii depusi la banca daca nu sunt atenti. Expertul Banilor iti arata cum sa te feresti de capcane.

Dobanzile la depozitele bancare devin tot mai minuscule de la o zi la alta, in multe cazuri randamentele afisate de banci coborand sub pragul de 1%.

In aceste conditii, sansele ca economiile de la banca sa creasca sunt tot mai mici. Dimpotriva, de la o luna la alta, observam ca se inmultesc cazurile cand produsele de economisire genereaza pierderi.

Castigurile din dobanzi dispar din cauza a trei costuri importante:

  • impozitul pe castigurile din dobanda, egal cu 16% in prezent;
  • comisioanele pentru administrarea contului curent (produs obligatoriu pentru a deschide un depozit bancar);
  • comisionul de retragere in numerar, atunci cand vrei sa-ti retragi banii la scadenta in cash.

Cand este cel mai mare risc de pierdere?

Deponentii care decid sa depuna sume de valori mici (pana in 4.000-5.000 lei) la banca pe perioada scurte de timp (1-3 luni) sunt cel mai mult expusi riscului de a pierde banci.

De exemplu, daca vrei sa depui 5.000 lei pe 1 luna la banca, Expertul Banilor a identificat in tabelele comparative 24 de oferte bancare. Dintre acestea, doar 11 genereaza castiguri pentru consumatori.

Mai mult de jumatate dintre oferte vor produce pierdere, daca tinem cont de cele 3 costuri mentionate mai sus.
 
Cum evitam capcanele?

Pe masura ce alegem o perioada de economisire mai lunga, riscul de a pierde bani scade. Astfel, daca economisim 5.000 lei pe 1 an, doar 6 din 28 de produse de economisire vor mai genera pierderi.

O alta metoda ca sa economisim eficient este sa renuntam la retragerea de numerar si sa utilizam viramentul bancar, pentru a transfera suma acumulata la scadenta in contul bancar principal, din care facem plati.

Expertul Banilor te ajuta sa navighezi printre ofertele bancilor in siguranta cu ajutorul sectiunii de comparatii Depozite la termen.

Aici poti simula castigul ramas dupa ce banca isi retine comisioanele, in functie de suma depusa si perioada de economisire. Astfel, poti alege din start produsele care te ajuta sa isi cresti economiile la banca, fara sa ai parte de surprize neplacute la scadenta.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult