Capcana creditelor de refinantare Raiffeisen cu rate mici

Raiffeisen Bank atrage clientii interesati de refinantarea creditului cu mesaje ca isi pot reduce rata lunara cu pana la 70%. ExpertulBanilor.ro iti arata cum poti ajunge in final sa platesti costuri totale mai mari in astfel de situatii.

Refinantarea creditului este o metoda prin care iti reduci costul creditului. Soliciti un imprumut nou, mai ieftin, prin care rambursezi integral un credit mai scump, obtinut in trecut. Procedura este prezentata in Ghidul Pasi refinantare credit.

raiffeisen_bank_2Este important insa ca atunci cand refinantezi un credit sa urmaresti ca suma totala de rambursat sa se reduca, nu doar rata lunara. Altfel, risti sa te pacalesti.

Un exemplu in acest sens este modul in care Raiffeisen Bank isi atrage clientii. Banca promite pe propriul website ca iti pot reduce rata lunara cu pana la 70%, daca iti refinantezi creditul.

Economia maxima de costuri – de 70% – se obtine in conditii mult mai costisitoare pentru client. Banca prezinta urmatorul exemplu:

  • ai un credit de 10.000 euro acordat pe 5 ani cu o rata a dobanzii de 12%
  • banca te refinanteaza la o rata a dobanzii de 6,22%, pe o perioada de 25 de ani
  • rata lunara va scadea de la 222 euro la 66 euro.

 

La prima vedere, oferta pare atractiva: platesti rate mult mai mici, iar rata dobanzii este redusa la jumatate. Capcana intinsa de banca este majorarea perioadei de rambursare: de la 5 ani la 25 ani. Platesti rate mai mici, dar pe o perioada mult mai lunga.

In final, costul total al creditului creste de la 13.320 euro la 66.600 euro. Diferenta de costuri este enorma, astfel ca solutia de refinantarea promovata de Raiffeisen nu este avantajoasa pentru client.

De aceea, este important sa verifici intotdeauna costul total al creditului si nu doar rata lunara, pentru a vedea daca refinantarea creditului iti reduce costul total. ExpertulBanilor.ro te ajuta sa faci aceste calcule mai usor cu ajutorul Calculatorului refinantare credit.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult