BRD si Alpha Bank majoreaza avansul la creditele imobiliare

brd 5BRD si Alpha Bank au majorat avansul minim la creditele imobiliare la 30-35% din pretul de achizitie, ca urmare a aparitiei legii privind darea in plata. Restul bancilor urmeaza sa procedeze la fel.

Legea privind darea in plata forteaza bancile sa introduca masuri restrictive la creditele imobiliare. Principala modificare este majorarea avansului minim.

BRD creste avansul la creditele expuse la darea in plata

La creditele imobiliare in lei, BRD a saltat avansul la 35%, fata de 15% cat era anterior. Avansul majorat sa aplica doar la creditele cu o valoare de pana in 250.000 euro. Dincolo de acest prag, avansul ramane la 15%. Pragul de 250.000 euro este limita pana la care se aplica darea in plata.

O alta masura luata de BRD a fost eliminarea din oferta a creditelor imobiliare in euro, aceste imprumuturi fiind disponibile de acum inainte doar in lei.

Alpha Bank creste costul creditului in functie de avans

Si Alpha Bank a luat masuri similare. Avansul minim la creditele in lei a urcat la 30% din pretul de achizitie a locuintei, iar la euro – la 40%.

Totodata, Alpha Bank a modificat structura de costuri la creditele imobiliare, banca practicand costuri mai mari, pe masura de avansul platit de client este mai scazut.

Aceasta modificare a facut ca imprumuturile cu avans scazut sa se scumpeasca. Marja de dobanda s-a majorat de la 3,4% la 4,2% peste Robor, pentru creditele cu avans de 30%.
 
Restul bancilor urmeaza sa procedeze similar

Unele banci au crescut avansul la credite pana ca legea privind darea in plata sa fie aprobata. Este vorba de Raiffeisen si Bancpost. Alte banci au reactionat in acest mod doar la creditele in valuta (Banca Romaneasca, Garanti Bank, Intesa Sanpaolo).

In urmatoarele zile, este de asteptat ca tot mai multe banci sa faca anunturi similare. Expertul Banilor te ajuta sa compari ofertele bancilor in functie de avansul practicat in sectiunea Credite Imobiliare.

Singurul credit cu avans redus ramane creditul Prima Casa, unde contributia minima clientului este de numai 5%, pentru locuintele de pana in 60.000 euro.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult