BNR reduce dobanda cheie la 2,75%

bnr_6BNR a redus dobanda cheie cu inca 0,25 puncte procentuale, pana la 2,75%, ca urmare a mentinerii ratei inflatiei la cote scazute.

Banca Nationala se astepta ca inflatia sa creasca in a doua parte a anului 2014, ca urmare a epuizarii impactului reducerii cotei de TVA la paine.

In septembrie, inflatia anuala (pe ultimele 12 luni) a urcat la 1,54%  – fata de 0,84% in august – dar evolutia a fost mai lenta decat prognoza initiala.

In plus, cele mai recente estimari ale BNR iau in calcul mentinerea inflatiei la cote reduse. Pentru sfarsitul lui 2014, rata inflatiei este prognozata sa atinga 1,5%, iar in decembrie 2015 – 2,2%.

Proiectiile sunt sub tinta BNR, care are ca obiectiv o inflatie de 2,5% pe an, cu o abatere de 1 punct procentual in sus sau in jos.

In aceste conditii, BNR a decis sa relaxeze mai departe politica monetara, prin reducerea cu inca 0,25 puncte procentuala a dobanzii cheie, pana la 2,75%. In acest mod, BNR sustine reducerea costurilor la creditele in lei.

Mai este de lucru pentru a limita fluctuatia dobanzilor

Suplimentar, s-a ingustat si ecartul dintre dobanzile BNR pentru facilitatile permanente, de la 5,5 la 5 puncte procentuale. Aceasta masura conduce la reducerea fluctuatiei dobanzilor pe piata interbancara.

Este de asteptat ca la fiecare noua reducere a dobanzii-cheie, sa asistam la reducerea acestui ecart, deoarece dobanda la facilitatea de depozit risca sa coboare in caz contrar la 0% sau chiar sa devina negativa.

Pentru ca dobanzile in lei sa devina cu adevarat stabile este nevoie ca ecartul sa ajunga la minim 1-2 puncte procentuale. Prin urmare, BNR merge in directia potrivita, dar mai are inca mult de lucru, pentru a limita semnificativ riscul creditelor in lei.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult