BNR duce dobanda cheie la 2,5%

bnr_3Banca Nationala a inceput anul 2015 cu noua reducere a dobanzii de politica monetara. Aceasta a scazut cu inca 0,25 puncte procentuale, pana la 2,5%.

Anunt sponsorizat

Dobanzi cum se cuvine pentru economiile tale! Deschide un depozit online cu 4,25% dobanda.

Decizia BNR a fost motivata in principal de faptul ca inflatia a continuat sa se mentina la valori scazute, sub valorile prognozate. Rata anuala a inflatiei a ajuns la 1,26% in noiembrie 2014.

In plus, la nivel macroeconomic, cererea agregata este inferioara ofertei, iar anticipatiile inflationiste se prezinta in mod favorabil.

Prin aceasta reducere, banca centrala aliniaza dobanda de politica monetara la dobanzile interbancare, dand un semnal bancilor ca pot sa scada mai departe dobanzile in lei la credite.

“Deciziile vizeaza asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu, concomitent cu revigorarea sustenabila a activitatii de creditare, de natura sa contribuie la realizarea unei cresteri economice echilibrate si de durata”, se arata in comunicatul BNR.

Fluctuatiile dobanzilor sunt atenuate

O alta decizie importanta luata de BNR este ingustarea coridorului dintre dobanzile BNR pentru facilitatile permanente. Acest coridor s-a redus de la 5 la 4,5 puncte puncte procentuale.

De ce este important acest lucru? Acest coridor influenteaza variatia dobanzilor interbancare pe termen scurt. Cu cat acest coridor este mai ingust, cu atat dobanzile in lei vor fi mai stabile, iar creditele vor deveni mai sigure.

Asa cum ExpertulBanilor.ro a semnalat anterior, este necesar ca acest coridor sa ajunga la cel mult 1 punct procentuale, pentru ca dobanzile in lei sa fie cu adevarat sigure pentru imprumuturi pe termen lung.

Daca vrem sa aderam la zona euro in 2019, acest coridor trebuie sa fie de numai 0,5 puncte procentuale.Esti multumit de serviciile financiare?

Posteaza experienta avuta cu banca si ajuta alte persoane sa se decida, atunci cand vor sa cumpere un produs similar.

Citeste recenzii