Ce este biroul de credit?
Birourile de credit constau in baze de date cu informatii despre creditele obtinute de persoanele fizice. In acest scop, fiecare banca participanta transmite informatii despre proprii clienti si are acces la informatii similare furnizate de celelalte banci.
Biroul functioneaza pe principiul reciprocitatii, astfel ca doar bancile care furnizeaza informatii despre proprii clientii pot avea acces la baza de date comuna.
La noi, sunt 2 tipuri de birouri de credit:
- cel mai cunoscut este Biroul de Credit SA (despre care vom vorbi in tot restul ghidului), o companie privata detinuta de catre bancile comerciale, unde sunt transmise informatii despre toate credite acordate persoanelor fizice. La acest birou de credit furnizeaza informatii si unele institutii financiare nebancare (pe scurt, IFN-uri), cum ar societati de leasing sau societati care acorda credite de consum.
- al doilea birou de credit este administrat de BNR, fiind denumit Centrala Riscului de Credit (fosta Centrala Riscurilor Bancare). Raportarea la acest birou de credit este obligatorie pentru banci si pentru IFN-urile inscrise in Registrul Special (unde sunt incluse cele mai mari IFN-uri). Aici sunt raportate insa doar creditele mai mari de 20.000 lei.
Birourile de credit au fost infiintate pentru a servi intereselor industriei financiare, obiectivul principal fiind reducerea riscului de credit.
Principalele efecte avute asupra consumatorilor sunt:
- clientii cu restante vor intampina dificultati in obtinerea de noi imprumuturi, acest lucru devenind in multe cazuri aproape imposibil;
- pe termen lung, biroul de credit permite clientilor bun-platinci sa beneficieze de conditii mai favorabile de finantare.
La noi, bancile au o experienta limitata in utilizarea datelor de la birourile de credit, ele fiind folosite in special pentru a evita creditarea clientilor cu restante.