Ce informatii se transmit la Biroul de Credit?

Baza de date la Biroul de Credit contine atat informatii despre clientii cu restante cat si informatii despre restul clientilor cu credite platite la zi.

Majoritatea persoanelor asociaza Biroul de Credit cu colectarea informatiilor despre restantieri, denumite oficial informatii negative (deoarece afecteaza negativ sansa de a obtine credit).

Informatiile negative constau in:

  • informatii despre clientii cu restante mai mari de 30 zile;
  • informatii despre fraudulenti – persoane care au savarsit o infractiune sau contraventie in relatia cu o banca sau IFN si pentru care s-a emis o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;
  • declaratii cu inadvertente – date neconforme cu realitatea furnizate de persoanele fizice la momentul solicitarii unui credit (ex. atunci cand completezi o cerere de credit cu informatii false).

 

O alta categorie de date sunt informatiile pozitive, unde sunt cuprinse detaliile despre clientii cu credite in derulare, fara restante. In momentul in care ai obtinut un credit, banca informeaza biroul de credit despre suma imprumutata, rata lunara si durata de rambursare a creditului.

Astfel ca orice banca poate sa afle toate imprumuturile curente, fie ca este vorba de un credit ipotecar sau doar de un descoperit de cont.

Din 2009, Biroul de Credit a introdus sistemul american FICO pentru scoring, prin care se acorda o nota fiecarui client din baza de date.

Aceasta nota – denumita scoring – tine cont atat de informatiile pozitive cat si de cele negative si se modifica automat pe masura ce apar noi informatii despre tine in baza de date. Astfel, daca in trecut ai avut o restanta, dar pe urma iti platesti ratele la timp, scoring reflecta aceasta imbunatatire a situatiei tale financiare si iti va mari nota acordata.

Deocamdata, insa, sunt putine bancile care au incorporat scoringul de la Biroul de Credit in sistemul de aprobare al creditelor. Chiar si cele care il utilizeaza, nu ii acorda insa o importanta foarte mare. In momentul in care acest lucru se va produce, multe persoane care acum sunt refuzate din start vor avea din nou acces la imprumuturi bancare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult