Clientii BCR si Volksbank isi pot recupera comisionul de risc

O parte din clientii care au obtinut credite de la BCR si Volksbank isi pot primi inapoi sumele platite pentru comisionul de risc dupa data de 22 iunie 2010. Pentru a beneficia de acest drept, trebuie sa faca o reclamatie la Protectia Consumatorului.

Din 22 iunie 2010, OUG nr. 50 obliga bancile sa perceapa doar 4 tipuri de comisioane la credite, orice alt comision fiind interzis. Ordonanta s-a aplicat initial atat pentru creditele noi acordate, cat si pentru cele in derulare. In acest sens, bancile erau obligate sa incheie acte aditionale cu clientii, in maxim 90 de zile de la aparitia ordonantei.

Actele aditionale au incalcat legislatia in vigoare

La acea data, BCR si Volksbank percepeau la creditele pentru populatie un comision de risc, care a devenit ilegal cu aceasta ocazie. Bancile nu au renuntat insa la acest comision, ci l-au inclus in comisionul de administrare. Astfel, actele aditionale incheiate au incalcat prevederile legii de la acea data.

Pe 2 ianuarie 2011, ordonanta a fost modificata prin Legea 288/2010, care a eliminat obligatia bancilor de a limita comisioanele si la creditele in derulare. Cu toate acestea, actele aditionale incheiate intre 22 iunie 2010 si 1 ianuarie 2011 prin care banca a adaptat contractele la noile prevederi legale au incalcat legea in vigoare la acea data si pot fi contestate de clienti. Cele mai mari sanse le au cei care au contestat la acea vreme decizia bancii la ANPC, dar si ceilalti clienti merita sa incerce sa isi recupereze banii.

Daca insa ai semnat un act aditionat prin care s-au renegociat costurile creditului (cum ar fi rata dobanzii sau nivelul comisionului), atunci situatia se schimba, deoarece aceasta negociere poate fi interpretata ca un nou contract agreat de ambele parti si nu mai poate fi contestat.

Cei carora banca le-a schimbat comisionul de risc in comision de administrare au acum de partea lor o decizie favorabila emisa de Curtea Europeana de Justitie.

Motivatia Curtii Europene de Justitie

Curtea Europeana de Justitie a fost sesizata de judecatoria Calarasi, unde Volksbank Romania a contestat decizia Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor. Acesta a amendat banca si a aplicat sanctiunile corespunzatoare, deoarece a considerat ilegala perceperea comisionului de risc dupa 21 iunie 2010.

Volksbank a atacat decizia, motivand ca anumite prevederi ale ordonantei nu respecta directiva europeana.

Curtea Europeana a respins toate argumentele Volksbank si a dat dreptate ANPC:

1

Volksbank a contestat includerea creditelor garantate cu ipoteca in sfera OUG nr. 50/2010, care transpunea in legislatia nationala directiva creditului de consum.

Curtea Europeana a aratat insa ca directiva prevede ca statele membre pot decide sa extinda sfera de aplicabilitate a directivei, astfel ca nu se incalca aquis-ul comunitar.

2

Volksbank a contestat aplicarea noile prevederi legale si asupra creditelor in derulare, in conditiile in care directiva preciza in mod expres ca noile reguli vor fi aplicate doar imprumuturilor nou acordate.

Curtea Europeana a precizat insa ca revine statelor membre competenta de a stabili conditiile in care sa fie introdusa directiva in legislatia nationala, fara a exista o intentie de armonizare in acest sens la nivel european. Prin urmare, statele membre pot stabili masuri tranzitorii astfel incat noile reglementari sa se aplice si asupra contractelor in derulare.

3

Volksbank a sustinut ca impunerea unui numar limitat de comisioane ar incalca directiva creditului de consum.

Curtea Europeana a decis ca directiva nu se opune ca un stat membru sa impuna obligatii, care nu sunt prevazute in directiva, in ceea ce priveste tipurile de comisioane pe care le pot percepe la credite. Astfel, ordonanta care stabileste o lista limitativa de comisioane bancare  la credite constituie o masura de protectie a consumatorilor intr-un domeniu care nu este armonizat de directiva.

4

Juristii de la Volksbank si-au stors creierii la acest motiv: ei au sustinut ca ordonanta care impune un numar limitat de comisioane diminueaza posibilitatile de acces ale clientilor din Romania la credite din alte state membre. Saracii, mureau de grija clientilor!

Curtea Europeana le-a respins si acest argument, considerand ca acest lucru nu afecteaza concurenta pe piata creditului intre finantatorii externi si cei de pe piata locala.

5

In ultimul rand, Curtea Europeana a precizat ca ordonanta nu incalca directiva europeana atunci cand permite clientilor sa se adreseze direct autoritatii nationale de protectie a consumatorilor, fara a avea obligatia de a recurge in prealabil la procedurile de solutionare extrajudiciare.

Aceasta decizie poate fi folosita de catre orice client BCR si Volksbank pentru a-si recupera banii platiti pe comisionul de risc, dupa 22 iunie 2010.

Cum fac o reclamatie?

Clientii care au primit acte aditionale datate intre 22 iunie 2010 si 1 ianuarie 2011 pot incerca sa-si recupereze banii printr-o reclamatie la comisariatul judetean pentru protectia consumatorilor, alaturi de copii dupa contractul de credit, actul aditional si cel mai recent grafic de rambursare. Nu exista nicio garantie ca vei primi banii inapoi, dar nu pierzi nimic daca incerci.

Pentru a va ajuta sa va recuperati banii, Expertul Banilor va arata mai jos un model de reclamatie.

 

RECLAMATIE

Subsemnatul …………………………., cu domiciliul in Strada ………………………., localitatea …………, judetul ……………., legitimat prin CI/BI seria …. numar …….., emisa de ………………………….., la data de …………………., reclam incasarea ilegala de catre [denumirea banii] a comisionului de risc la credit, dupa data de 22 iunie 2010, la contractul de credit nr. ….. incheiat la data data de ……………..

Conform OUG nr. 50/2010, art. 36, alin 1, comisionul de risc nu face parte din lista de comisioane pe care bancile au dreptul sa le perceapa la creditele acordate populatie. In plus, conform art. 96, bancile aveau la dispozitie 90 zile pentru a asigura conformitatea contractelor cu noile reglementari, prin incheierea de acte aditionale.

Prin actul aditional nr…. din data de …….., [denumirea bancii] a incalcat prevederile legale in vigoare la acea data, deoarece nu a eliminat comisionul de risc. Acesta a fost redenumit comision de administrare si perceput in continuare, banca incalcand suplimentar si art. 35, alin 1, litera b) din OUG 50/2010.

Imi sustin reclamatia prin decizia Curtii Europene de Justitie C-602/10, care a decis ca limitarea comisioanelor percepute la credit prin OUG 50/2010 nu incalca directivele europene. Curtea considera limitarea comisioanelor ca o masura de protectie a consumatorilor. Implicit, decizia sustine eliminarea comisionului de risc, conform prevederilor legale de la acea data.

Data

Semnatura

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

57 Comentarii
 • Sunt un client Volksbank si apelez la dumneavoastra cu rugamintea de a ma ajuta la recuperarea comisionului de risc. Urmare a cresterii cursului valutar la chf, numai pot plati rata lunara care a devenit de nesuportat. Am un contract incheiat in anul 2007, am facut diverse reclamatii la OPCP Bucuresti fara nici un rezultat, in luna decembrie 2011 am incheiat un aditional cu banca prin care comisionul de risc este transformat in comision de administrare, m-ar interesa daca am o sansa in recuperarea acestui comision daca depun o noua reclamatie la OPCP, avand in vedere decizia Curtii Europene de Justitie?

  • Nu ai nimic de pierdut daca depui o reclamatie la Protectia consumatorului. Decizia Curtii Europene este un mare avantaj de partea clientilor. In decembrie 2010, OUG 50 se aplica in forma initiala, astfel ca transformarea comisionului de risc in comision de administrare, ar intra sub incidenta decizei Curtii Europene. Faptul ca ai acceptat si ai semnat actul aditional schimba putin situatia: ar putea fi interpretat ca o renegociere a contractului. Daca insa restul termenilor au ramas nemodificati, atunci e posibil sa ti se dea dreptate. Daca depui o reclamatie, scrie-ne ce s-a intamplat, pentru ca si alte persoane aflate in situatia ta sa stie cum sa procedeze.

   Reclamatiile anterioare, pe ce motiv au fost respinse?

 • Ma confrunt cu aceeasi problema ca si Felicia si va rog sa ne ajutati macar cu un sfat daca mai avem vreo sansa sa ne recuperam acest comision transformat in comision de administrare.

  • Articolul de mai sus prezinta temeiul legal in baza caruia se poate contesta comisionul de risc, din punctul meu de vedere. In ceea ce priveste, sansele de reusita, nimeni nu poate garanta ca vei primi banii inapoi. Avantajul reclamatiilor la Protectia consumatorilor este insa ca nu pierzi niciun ban daca incerci, ci doar timpul alocat.

 • PENTRU ANULAREA COMISIOANELOR ABUZIVE DIN CONTRACT SI PENTRU RECUPERAREA RETROACTIVA A SUMELOR DE BANI ACHITATE IN BAZA ACESTOR CLAUZE EU AM PRIMIT AJUTORUL UNUI AVOCAT SI AM CASTIGAT IN INSTANTA. ACUM SUNT MULT MAI LINISTITA.

 • Fata de numeroasele hotarari ale instantelor de judecata acestea pot constata intemeiate pretentiile clientilor si pot dispune astfel:

  -restituirea de catre banca INTEGRAL a comisionului de risc perceput inca de la prima rata platita;
  -ELIMINAREA acestui comision pentru viitor si DIMINUAREA considerabila a ratei si debitului final;
  -DIMINUAREA DOBANZII pana la dobanda stabilita prin contractul de credit la data contractarii creditului.

 • Ma poate ajuta si pe mine cineva? sunt disperata am facut un credit la banca volksbanc in ianuarie 2006 in valoare de 83.5oo ron,cu dobanda fixa in (lei) si astazi 13.12.2012 am fost la banca si mai am de plata 83.500 ron.dar va rog sa retineti am platit lunar o rata de 800 lei.V rog faceti si dumneavoastra socoteala cat am platit si nu se cunoaste nimic. in 7 ani dupa ei eu nu am platit mai nimic.Va rog cine ma poate ajuta rog a ma contacta ,sunt disperata. Multumesc anticipat!
  georgian.neagu@yahoo.com

 • Scuze valoarea LA INCEPUTUL CREDITULUI ERA IN VALOARE DE 89.500 SI DUPA 7 ANI PLATIND IN FIECARE LUNA CATE 800 LEI ASTAZI 13.12.2012 AM DE PLATA 83.500.

  • Care a fost perioada de rambursare a creditului?

 • Buna,eu sunt un client wolskbanc,am uncredit ipotecar si nu am fost deacord cu notificarea bancii odata cu aparitia ordonantei 50,dar odata cu reducerea salariala ,fiind bugetar,am fost obligat sa fac o cerere de reesalonare,care ,ulterior dupa un an mi-a fost aprobata,si abia acasa , ajuns, am observat ca eu semnasem si transformarea comisionului de risc in comision de administrare dredit.Mentionez ca am facut la vremea aceea si reclamatie la ANPC iar raspunsul mi-a fost favorabil,banca neschimband nimic.si am facut si la banca cerere de a-mi reduce comisionul de risc,raspunsul fiind ,ca ce am semnat ramane valabil ca si lege
  Deci in conclusie platesc acelasi comision dar cu o alta denumire
  INTREBAREA MEA ESTE… ARE ROST SA MERG IARASI LA A.N.P.C. SA FAC ALTA SESIZARE?
  Mentionez ca datorita primei sesizari la ANPC m-i sa aprobat cererea de reesalonare abia dupa un an,eu in acest timp ramanand restant cu aproximativ jumatate din rata aferenta acelei perioade,deci,fiind cobnstrans sa semnez reesalonarea datoriilor si implicit un abn cu o rata mai mica ,urmand ca ulterior sa platesc si ce-mi ramasese in urma

  • Conform Legii 123/2000 privind clauzele abuzive, art 4, alin 5, natura abuziva a unei clauze contractuale se interpreteaza si in functie de “alte clauze ale altor contracte de care acesta (nr – contractul) depinde”. In acest caz, puteti argumenta ca ati fost fortat sa semnati contractul de reesalonare, deoarece contractul initial a inclus costuri care incalcau prevederile legale si pe care nu le-ati putut plati. Astfel, puteti solicita la Protectia Consumatorului recalcularea graficului de rambursare la creditul initial prin eliminarea comisionului, continuarea acestui contract, in conditiile adaptarii lui la prevederile legale si anularea actului aditional. Este greu de spus daca raspunsul ANPC va fi favorabil, insa cred ca merita sa incercati.

 • Buna. Eu am fost client Volskbank,am avut un credit ipotecar incheiat in oct.2008 pe care l-am refinantat in mai 2011 prin alta banca. In toata perioada contractului am platit comision de risc (transformat in comision de administrare) de aproximatin 9.000 de chf. Mentionez ca nu am fost de acord cu notificarea bancii odata cu aparitia ordonantei 50, dar mi-a achitat ratele la zi conform noului scadentar. Intrebarea mea este urmatoarea: avand in vedere ca mi-am incheiat toate obligatiile fata de banca si la ora actuala nu mai am nicio legatura cu Volskbank as avea vreo sansa sa recuperez ceva din cei 9.000 de chf,, iar daca credeti ca da, atunci in ce mod sa incerc, printr-o simpla sesizare, sau sa apelez la un avocat?

  • Termenul de prescriptie pentru datorii este de 3 ani. Deci, cererea ar fi inca in termen. Daca vreti sa va recuperati banii, cea mai putin riscanta modalitate este sa faceti o reclamatie la Protectia Consumatorului. Varianta unui avocat presupune costuri mari mari. In plus, daca nu castigati procesul, va trebui sa suportati si cheltuielile de judecata ale bancii. La reclamatia depusa la ANPC, e foarte important sa anexati copii dupa documentele de care dispuneti (actul aditional, grafice de rambursare, contractul initial). Asa cum am spus si mai sus, nimeni nu poate garanta ca vi se va da dreptate. Dar nu aveti nimic de pierdut daca faceti o sesizare la ANPC.

  • buna seara ! doamna rodica, ati rezolvat problema?si eu sunt intr-o situatie asemanatoare si mi-ar fi de folos cateva informatii!multumesc!

 • Buna ziua. Sunt client volksbank din 2007 pentru un credit ipotecar in CHF. Cand s-a dat ordonanta 50 in 2010 parca (nu am actele la mine acum), banca mi-a trimis ”noile” acte de rambursare din care disparuse comisionul de risc si aparuse cel de administrare. nu am fost de acord cu noul contract, ba mai mult m-am adresat OPC-ului care mi-a si dat dreptate, obligand banca sa-mi restiutuie acest comision, chiar aplicand si o amenda bancii. toate si bune si frumoase pana aici, doar ca OPC-ul nu poate sa oblige banca sa-mi dea mie banii inapoi, acest lucru se poate doar daca am o decizie in instanta. in momentul de fata caut un avocat sa ma reprezinte in instanta. nu am intarziat niciodata cu plata ratei, apartamentul e ipotecat, asigurat, deci unde este riscul bancii?

 • Buna ziua. In 2009 am contractat un credit de nevoi personale de la BCR in valoare de 10 000 euro ( cu rata lunara fixa in de 850 ron din care 150 comisionul de risc ). In 2012, dupa ce am reusit ” sa imi fac ordine in ganduri”, adica sa gasesc timpul necesar, am fost la banca si am completat un formular de reclamatii pentru a mi se restitui banii corespunzatori comisionului de risc si anularea acestuia ( avand in vedere ca este abuziv conf legii 193 plus ordonanta 50 .. ). In plus, tot prin 2012 cand am cerut actele pentru a incerca o refinantare am observat ca, comisionul de risc s-a transformat in comision de administrare ( fara a fi anuntat macar, fara sa mai pun faptul ca ar fi trebui sa fiu intrebat daca sunt de acord sau nu )Pana in prezent nu am intarziat deloc cu plata creditului. Avand in vedere ca nu am primit niciun raspuns ( nici pana in prezent, nu mai spun de cele 30 de zile legale ), desi am asteptat mai mult decat 30 de zile, am mers cu dosarul complet la OPC unde am depus reclamatie pentru faptul :
  – ca nu au raspuns reclamatiei mele in termen legal
  – au transformat comisionul de risc in comision de administrare fara a mi se cere acordul sau sa fiu instiintat
  – ca este abuziv comisionul de risc
  – am cerut incetarea platii acestui comision si anularea platii comisionului pana la incheierea platii creditului.
  In posta am primit un plic de la OPC, in al carui document mi se da dreptate de cauza ( daca ma pot exprima asa…). In acelasi document este o propozitie conform careia dosarul este la judecatorie pentru constatare, eliminare comision si sanctionare banca. Acum ce se intampla cand dosarul este la judecatorie ?:
  – banca a facut recurs deciziei opc-ului ? ( asa am inteles )/ daca da, cat dureaza in timp decizia ?
  – opc-ul se judeca cu banca in numele meu? eu trebuie sa fac ceva ?sa contribui in vreun fel ?are loc infatisare la judecatorie ?
  – hartia reprezinta o constatare si banca trebuie sa inceteze perceperea comisionului de risc ?
  – trebuie eu sa dau in judecata banca ?
  Multumesc pentru rabdare, si anticipat pentru raspuns.
  Cu scuze, Andrei

  • Daca OPC-ul se judeca direct cu banca, in urma reclamatiei depuse este un lucru bun. Nu mai trebuie sa dati banca in judecata in nume propriu, ci doar sa asteptati decizia instantei. Nu cred ca va trebui sa aveti vreo infatisare la judecatorie, deoarece cazul se judeca pe baza contractelor si actelor aditionale. Daca decizia instantei va fi favorabila, atunci banca va trebui sa respecte decizia OPC. In ceea ce priveste durata procesul, este greu de spus cat va dura. De obicei, dureaza in jur de 1 an. Cititi aici un caz similar: http://www.conso.ro/credite-imobiliare/bcr-a-fost-obligata-irevocabil-in-instanta-sa-scada-dobanda-unui-credit-in-euro-sub-3

   • Buna ziua,

    Cu scuzele de rigoare, revin pe aceeasi tema.
    Am fost la OPC, de acolo mi s-a spus ca procesul a inceput intre banca si OPC (in numele meu). In dosarul facut la OPC, am cerut si restituirea banilor aferenti comisionului de risc, dar pe hartiuta primita in posta, de la OPC catre banca apare doar incetarea cererii comisionului de risc. Ce poate insemna asta in cazul unei decizii favorabile ? Trebuie sa fac depun iar dosar la OPC pentru restituire, trebuie sa fac cerere la banca, trebuie sa-i dau in jdecata in cazul in care acestia nu vor restitui suma pana la data deciziei favorabile date de judecator ?
    In plus de la OPC mi s-a spus :
    -ca procesul poate dura si intre 3 si 4 ani – este plauzibil ? ( eu nu am mai auzit asa ceva pana acum, cel putin in procese de comision de risc … )
    – daca am mers la banca pentru incetarea platii – pe timpul procesului se sisteaza plata sumei aferente comisionului de risc ? Daca da, si decizia judecatoriei este in favoarea bancii… trebuie sa restitui suma ?
    Multumesc, Andrei

    • Pana la decizia definitiva si irevocabila a instantei, contractul ramane in forma actuala. Procesul dureaza mult, deoarece banca va face recurs pana cand decizia va fi irevocabila. In final, daca vei avea castig de cauza, decizia poate fi pusa in aplicare printr-un executor judecatoresc, daca banca nu vrea sa o respecte de buna voie.

 • buna ziua.am avut un credit la bcr din 2007 iar comisionul de risc imi era lunar de aprox 100 de lei.am scos 40.000 lei prin credit de nevoi personale pe 10 ani.anul trecut am rambursat creditul.mai am sanse sa-mi recuperez banii provenind din comis de risc…mentionez ca nu mai am actele creditului deoarece le-am distrus…as fi recunoscator daca m-ati ajuta cu un sfat..

  • Fara o copie dupa contract, nu cred ca se poate face nimic. O reclamatie trebuie sa arate modul in care banca nu a respectat termenii contractuali sau ca termenii din contract contravin prevederilor legale. Prin urmare, contractul este esential pentru a-ti sustine solicitarea.

 • Buna ziua,
  Am incheiat in 2009 un credit cu BRD prin programul Prima casa. In urma OUG50 banca a transformat comisionul de risc in comision de administrare(aproximativ 50euro pe luna). Daca nu am semnat act aditional cu banca se considera accept tacit sau se poate face ceva pt recuperarea comisionul platit si anularea acestuia de acum inainte.
  Cu stima.

  • OUG 50 nu se aplica pentru Programul Prima Casa.

 • Buna ziua.
  Am incheiat un contract cu Wolksbank in 2008 pe Chf in 2011 avand salariul mic am facut reesalonare.De la inceputul anului am proces cu ei prin anpc si nu stiu ce acte si legi sa mai atasez la dosar.Daca ma puteti informa.

  • Daca deja aveti proces cu Volksbank prin ANPC, cel mai bine este sa intrebati direct pe cei de la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului, daca au nevoie de acte suplimentare de la dv.

 • Buna ziua.Am un credit ipotecar din decembrie 2007,care cuprindea si un comision de risc in valoare de 140 chf.In octombrie 2010 am facut sesizare la OPC,iar din partea bancii am obtinut reducerea taxei lunare cu aproximativ 100 chf,iar comisionul de risc a fost redenumit in comision de administrare in valoare de 60 chf.Astazi am fost la OPC,sa vad daca mai pot face ceva,dar de acolo am fost indrumata sa fac o sesizare la banca prin care sa solicit restituirea comisionului de risc pentru perioada 01.01.2008-01.11.2010,pana la data semnarii actului aditional.Daca de la banca nu primesc un raspuns favorabil sa merg pe cale judecatoreasca.
  Este bine ceea ce trebuie sa fac s-au ma puteti indruma si pe mine la ceea ce trebuie sa fac.
  Va multumesc.

  • Nu cred ca mai puteti primi inapoi comisionul, pentru perioada scursa dupa semnarea actului aditional. Comisionul de risc a devenit ilegal dupa aparitia OUG 50/2010. Iar bancile au avut, 3 luni la dispozitie pentru a se conforma. Prin urmare, tot ce puteti solicita este restituirea comisionului de risc in perioada 22 septembrie 2010 – 1 noi 2010 (cand s-a semnat actul aditional). In ceea ce priveste o posibila actiune in instanta, cel mai bine este sa consultati un avocat.

 • Buna ziua,
  Am un credit de nevoi personale de 40 000 RON la BRD din martie 2012, perioada de returnare 5 ani, valoare 12,91%DAE; dobanda fixa 6.75%/an. In graficul de returnare/contract este prevazut un comision lunar de administrare credit, in valoare de 0.40% din soldul creditului (valoare totala comision 5 148 RON).
  As dori sa stiu daca este legal comisionul solicitat sau poate fi considerat abuziv si pot solicita restituirea acestuia. Multumesc.

 • Buna ziua, am un credit la volksbank din august 2008 in CHF cu ipoteca la apartamanet pe 25 de ani, in 16 respectiv 29/9/2010 am semnat 2 acte aditionale in care comisionul de risc sa transformat in comision de administrare si sa modificat numarul de luni in care dobanda va fi fixa si nr de luni in care va fi variabila. Intrebarea mea este daca pot face plangere la OPC pentru comision?, uitandu-ma pe graficul de rambursare am vazut ca acest comision este de 80 de franci, o suma importanta pentru mine. Pot sa merg direct la OPC cu copii de pe actele indicate de Dvs. si cu reclamatia atasata sau trebuie sa merg intai la banca? cum sa procedez, am observat ca ma incadrez in cele 6 luni in care a fost ilegal ce au facut ei asa ca ma gandesc ca sunt sanse. Astept raspunsul Dvs. Va multumesc!

  • Semnarea unor acte aditionale inseamna ca v-ati dat acordul pentru noile conditii ale creditului. Practic, nu cred ca mai puteti recupera comisioanele platite dupa semnarea actelor aditionale. Este posibil insa sa recuperati comisioanele platite inainte de aceste acte aditionale, pe modelul folosit de alti clienti.

   https://www.expertulbanilor.ro/anulare-comisioane-volksbank-instanta/

 • Pai acesta este scopul meu sa anulez comisionul de administrare nu ma intereseaza neaparat sa il recpuerez. Asta intrebam daca credeti ca va fi posibil

  • Avand in vedere ca ati semnat un act aditional care prevede un comision de administrare, nu cred ca este posibila anularea acestuia. Comisionul de administrare este legal, conform OUG 50/2010.

 • Buna Ziua, am o intrebare, am un credit la BCR din 14-06-2006, pe 10 ani, in valoare de 19.000 lei, pana in clipa actuala am platit 35.000 lei si mai am vreo 2 ani si ceva de plata, intrebarea e:
  Dobanda a fost fluctuanta pana in anul 2010, m-au chemat sa recalculeze au facut dobanda fixa, rata lunara pana atunci ajunsese la 500 lei cu commission de administrare si de risk, dupa recalculare si dupa ca am platit in avans 10.000 lei din suma, si au micsorat rata de la 450-500 cat era la 185, preferand sa scad din rata nu din numarul de ani cand am platit acea suma anticipat, rata e ca si acum 185 lei pe luna, dar comisionul de administrare e inca acolo in valoare de 65 lei sau chiar mai mult, am toate chitantele din toti anii, contractul, si un grafic din 2013 cu ratele si comisionul de administrare, as dori un sfat sa apelez la un avocat sa dau in judecata, sau la protectia consumatorului asta in caz ca imi raspundeti afirmativ, la intrebarea am un temei sa actionez in judecata sau nu, multumesc anticipat sper sa primesc raspuns. Mentionez ca, creditul era de consum nu am girat cu nimic nu au fost alte clauze, decat comisionul de risk si de administrare .

  • E bine de stiut ca deciziile instantelor pot sa difere chiar si pe aceeasi speta. Au fost cazuri pe clauze similare, s-au dat decizii diferite. In cazul in care pierdeti procesul, trebuie sa platiti atat avocatul propriu cat si cheltuielile de judecata ale bancii. Cea mai sigura varianta este sa faceti o reclamatie la Protectia Consumatorului.

 • Buna ziua am si eu o intrebare , am un credit ipotecar in CHF la Volksbank pe 25 de ani din aprilie 2008,comisionul de risc care apare pe desfasuratorul bancii in 2008 sa transformat in comision administrare credit fara a fi anuntat de catre banca, mentionez ca nu am semnat nici un contract aditional conform OUG 50/2010, nu am facut sesizare nicaieri pana acum va rog sa ma ajutati cu sfaturi ce pot face de acum inainte pentru a scapa de acest comision.Astept raspuns.VA MULTUMESC

  • Cel mai simplu este sa depuneti o reclamatie la ANPC, unde sa prezentati aceasta situatie, impreuna cu copii dupa documentele de care dispuneti, si sa cereti anularea comisionului.

 • Buna ziua,
  Am contractat un credit de nevoi personale in anul 2008, in valoare de 47.000 lei,de la Raiffeisen Bank,cu un comision de administrare de 0,45 % din valoarea intiala,in primul an de creditare,urmand ca dupa acest prim an banca poate renunta la incasarea acestui comision.Am semnat acest contract fara a intra in posesia lui imediat,mi-au zis sa vin dupa 10 zile(asa este procedura mi-a zis functionara).La inceputul acestui an, in urma discutiei purtate cu un amic referitoare la comisioanele abuzive,am mers la banca sa intru in posesia contractului si a desfasuratorului,spre surprinderea mea in contract scrie clar ca sunt obligat sa platesc 96 rate egale in cuantum de 755 lei/luna,in schimb platesc de 6 ani in fiecare luna 970 lei,am fost la banca ,am solicitat sa-mi listeze desfasuratorul si suma de 212 lei se regasea la rubrica ” alte plati”.
  Am intrebat ce inseamna aceasta rubrica ,au zis ca este comisionul de administrare (verbal) de 0,45% ,calculat la val.initiala a creditului (cred ca este ilegal deoarece valoarea acestui credit acum a scazut considerabil).Am sunt la sediul central al bancii ,unde am vorbit cu o functionara,referitor la acest comision,m-a lasat sa astept in telefon 10 minute,apoi a revenit si a zis ca trebuie sa merg in agentia unde am incheiat contractul sa imi recalculeze fara acel comision si sa imi restituie suma platita in plus din 2010 de cand a intrat legea in vigoare(convorbirea este inregistrata),am mers in agentie si mi-au zis sa depun o sesizare .Am depus sesizarea la banca din luna februarie in care solicitam eliminarea acestui comision,nu am rimit niciun raspuns nici pana azi,am facut reclamatie la ANPC,raspunsul fiind favorabil bancii.
  De aceea am nevoie de sfatul dvs, daca are rost sa merg in instanta.
  Cu stima,
  Dan

  • Comisionul de administrare de 0,45% nu apare nicaieri mentionat in contract?

 • Apare la articolul costuri si scrie in leful urmator”imprumutatul datoreaza lunar bancii un comision de administrare de 0,45 % ce se calculeaza prin aplicarea procentului la valoarea initiala a creditului.Suma se plata rezultata urmeaza a fi achitata la data scadentei a fiecarei rate lunare.Incepand cu al doilea an de creditare,in functie de politica de de credite a bancii,de evolutia pietei de credit sau de serviciul datoriei imprumutatului,banca poate renunta la incasarea comisionului de administrare pentru anul de creditare in curs.Decizia bancii de renuntare la incasarea comisionului v-a fi comunicata in scris imprumutatului pana la data scadentei primei rate aferente anului respectiv de creditare.Banca v-a analiza anual oportunitatea renuntari la incasarea comisionului de incasare.’
  Insa la art 4 din contract privind rambursarea scrie ca sunt 96 de rate lunare in cuantum de 754,69 lei,mie imi opresc suma de 967 lei.

  • In cazul in care este mentionat in contract, comisionul mi se pare legal. De asemenea, trebuie avut in vedere ce se intelege in contract prin “rata lunara”. Este posibil ca rata lunara sa cuprinda doar principalul si dobanda. Suma ratelor lunare nu inseamna costul total al creditului. De exemplu, comisionul de analiza nu este inclus in rata lunara, dar este legal.

 • Am si eu un contract cu ipoteca incheiat in 2008 tot la Raiffeisen,in contract se specifica ca,,imprumutatul datoreaza lunar bancii un comision de administrare de 0.15 %din soldul creditului(iar mai departe exact ceea ce a relatat dan mai sus) rata lunara este mai mica in contract fata de ceea ce platesc eu,dar pe graficul de rambursare nu specifica numai;data platii,plata totala,plata capital,plata dobanda si ,,alte plati”asta din urma nu este comision de administrare?va rog un raspuns daca se poate

  • Raspunsul este acelasi: daca este mentionat in contract, comisionul este legal. Rata lunara din contract nu include probabil si comisionul de administrare. In ceea ce priveste coloana “Alte plati” – ar trebui ca valoarea de aici sa fie egala cu “Sold credit x 0,15%”. Daca asta este, atunci acesta este comisionul lunar de plata.

 • Buna ziua,
  Am un credit la BCR,pe o perioada de 10 ani,credit luat in anul 2008-mi s-a luat abuziv comisionul de risc.Am facut o plangere la protectia consumatorului,am instintat si Banca care nu a luat nici o masura.Exista vreo posibilitate sa recupez banii din perioada cand s-a dat legea 2010 pana in prezent 2014.si sa nu mi se mai perceapa acest comison..Protectia consumatorului nu mi-a dat inca nici un raspun(am pe contract specificat acest comision de urmarire riscuri)
  Multumesc

  • Asteptati mai intai raspunsul ANPC. Alternativa ar fi un proces cu banca. Nu exista insa garantia ca veti castiga, iar daca pierdeti procesul veti avea de achitat atat avocatul propriu cat si cheltuielile bancii de judecata. Ramane de vazut cum/cand se va aplica noua lege a clauzelor abuzive. Va tinem la curent cand apar noutati!

 • Am si eu o intrebare ,ma poate ajuta cineva am un credit ipotecar la VOLKSBANK in anul 2008 aveam rata de 670lei echivalentul la suma in franci,cum s-a marit francul acuma platesc 1100lei,as vrea sa stiu daca pot da banca in instanta sa imi revina rata la cat a fost in 2008

 • BUNA ZIUA
  AM AVUT UN CREDIT IPOTECAR LA VOLKSBANK .IN 2008INFRANCI
  AM ACHITAT CREDITUL CU MULT INAINTE DE TERMEN
  AS DORI SA MA INDRUMATI CUM SA FAC SA-MI RECUPEREZ ACEL COMISION CARE AFOST ABUZIV

 • Am primit de la Volksbank o scrisoare prin care sunt anuntata ca vor scadea din creditul restant 990 euro incasati suplimentar drept comision de risc/administrare la o conventie de credit din 2006. Ce ar trebui facut?

  • Contactati banca si cereti un nou grafic de rambursare

 • Eu sunt în aceea?i situa?ie cu privire la restituirea comisionului de administrare în sensul c? am primit în?tiin?are de restituire a acestuia. Întrebarea mea este: Nu considera?i a fi corect s? ne restituie comisionul cu doband? legal? potrivit Legii 13/2011?

  • Corect ar fi ca banca sa scada comisionul achitat din soldul creditului, la data la care s-a achitat comisionul. Astfel, o parte din dobanzile platite ulterior de client ar trebui sa fie si ele restituite sau scazute din soldul creditului.

 • Am facut un credit ipotecar la bcr in 2005 iar in2011 l am achitat facand o refinatare la o alta banca va rog sa ma ajutati cu un sfat ce as putea face pt a recupera acel comision

  • Solutia ar fi o reclamatie la ANPC. Daca ati facut refinantarea in 2011, suma de recuperat ar acoperi comisionul platit in perioada dintre iulie 2010 si data refinantarii.

 • BUNA ZIUA AM AVUT UN CREDIT IPOTECAR LA VOLKSBANK .IN 2008 IN FRANCI AM ACHITAT CREDITUL IN ANUL 2013 INAINTE DE TERMEN, AS DORI SA MA INDRUMATI CUM SA FAC SA-MI RECUPEREZ ACEL COMISION DE RISC CARE AFOST ABUZIV.

 • Pentru Dl. Marian (care a publicat in 9 septembrie 2015.
  Imi puteti spune va rog in ce luna a-ti contractat creditul. Am si eu le ei un credit iar acum ma judec cu ei.
  Astept un raspuns daca se poate de la dumneavoastra.
  Multumesc.

 • Buna ziua,

  Am facut un credit la BCR in 2008 pentru ani. Am achitat comisin de risc care intretimp s-a transformat in comision de administrare. Nu am semnat nici un fel de act cu BCR si acum cateva zile am primit raspuns la reclamatie. Mi s-a propus o dobada noua si anularea comisionului numai ca eu am cerut ca suma ramasa de plata de 6500 ron sa fie acoperita cu cei 7000 ron achitati pana acum ca si comision. Banca a refuzat. Nu am mai achitat ratele din martie in ideea in care se poate stinge datoria cu acel comisin. Cum sa procedez? Sa reclam la ANPC sau la centrul de solutionare alternativa CSALB? In cazul in care demarez aceasta reclamatie mai achit retele in continuare la banca? Multumesc!

Comentariile sunt inchise.