BCR reduce avansul minim pana la 15%
BCR reduce avansul solicitat la creditele imobiliare pana la pragul minim acceptat de BNR: 15% din valoarea locuintei. Aceasta facilitate este disponibila insa doar pentru clientela dintr-o lista restansa de orase.
Creditele ipotecare disponibile la BCR au un avans minim de 35%. O parte dintre clienti pot insa obtine credite cu avans mult mai redus.
Avans diferit in functie de localitati
Banca are o lista de localitati, unde acorda credite cu avans de 25%. Recent, lista a fost extinsa cu inca 22 de orase, ajungand la 42 de localitati. Expertul Banilor te ajuta sa verifici daca orasul tau este preferat de banca, in pagina cu Lista de Localitati BCR cu Avans Redus.
Mai mult, in orasele din lista de mai sus, BCR poate acorda credite chiar si cu avans de 15%, la fel ca inainte de aparitia legii darii in plata. Astfel de imprumuturi sunt disponibile daca perioada de rambursare este de pana la 20 ani.
In cazul creditelor cu avans redus, BCR nu solicita garantii suplimentare de la clienti, fiind suficienta ipotecarea imobilului achizitionat.
Criteriile de selectie ale oraselor
Lista de localitati a fost introdusa cu scopul de a identifica solutii pentru a face creditele imobiliare mai accesibile, in contextul legii privind darea in plata. Orasele incluse pe lista speciala sunt de localitati medii si mari, unde piata imobiliara are un grad crescut de lichiditate si cunoaste o dinamica accelerata.
In plus, marea majoritate a solicitarilor de credite imobiliare se concentreaza in orasele de acest tip, astfel ca banca isi pozitioneaza produsele cat mai bine in zonele unde au loc cele mai multe vanzari de credite.
Nu in ultimul rand, reducerea avansul are un impact mult mai mare pentru consumatorii din orasele importante, unde preturile la locuinte sunt mai inalte, iar avansul necesar creste proportional cu pretul de achizitie. In acest fel, banca face creditul mai accesibil acolo este nevoie mai mult.
Inegalitate intre clienti
Aceasta lista speciala de localitati conduce insa la aparitia unor inegalitati sociale, deoarece in restul cazurilor, clientii sunt nevoiti sa dispuna de un avans de pana la 2 ori mai mare pentru a avea acces la un imprumut similar. Diferentierea nu tine cont de capacitatea clientului de a rambursa imprumutul, ci doar de usurinta cu care banca poate valorifica ulterior imobilul, in cazul in care clientul apeleaza la darea in plata.
BCR precizeaza ca astfel de inegalitati sociale vor continua sa apara din cauza legii Darea in plata, deoarece bancile vor gasi solutii de reducere a avansurilor la creditele de locuinta pentru categorii speciale de clienti.