BCR Locuinte: Creditul locativ s-a contaminat cu comisioane lunare

Foto: ExpertulBanilor.ro

Atractia principala a contractelor de economisire-creditare este ca poti lua credit ieftin in lei cu dobanda fixa. La BCR Banca pentru Locuinte, contezi tot mai putin pe acest avantaj, deoarece au aparut comisioane lunare.

Sistemul de economisire-creditare a fost conceput ca o alternativa de credite ieftine in lei, cu dobanda fixa. In perioada de economisire urmeaza sa primesti o dobanda nesemnificativa (2-3% pe an), cu mult sub ceea ce poti obtine printr-un depozit bancar. Pierderea era compensata insa de stat, printr-o prima anuala.

Atuul principal al produsului trebuia sa fie creditul in lei cu dobanda foarte mica. La BCR Banca pentru Locuinte, aceasta dobanda este de 5% sau 6%, in functie de tipul de produs ales.

Dobanda nu s-a schimbat in ultimii ani, insa aceasta nu mai este singurul cost care conteaza. Banca a adaugat si comisioane lunare de administrare, in prezent egale cu 0,05% pe luna. Pare putin, insa aceste comisioane echivaleaza cu o majorare a dobanzii de la 5% la 5,6%.

Atentie la clauzele contractuale  

Clientii trebuie sa aiba in vedere ca in contractul cadru, banca isi rezerva dreptul de a majora comisionul lunar pana la 0,25%. Astfel, dobanda reala ar putea ajunge pana la 8%-9% pe an.

Nu trebuie inteles ca odata semnat contractul de credit, comisionul s-ar putea majora ulterior.

Cei care obtin un credit in prezent, vor avea comisionul fixat la 0,05% pe luna. O modificare ulterioara ar incalca prevederile OUG 50/2010.

Riscul de majorare al comisionului il suporta cei care urmeaza sa solicite acest credit in viitor. Contractul de economisire-creditare presupune o perioada minima de economisire. In acest interval, banca poate modifica nivelul comisionului lunar, in limitele prevazute de conditiile contractuale. Fiecare client va afla cat va fi comisionul lunar abia atunci cand va solicita creditul.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult