Banci cipriote: Deponentii romani nu vor plati taxa pe depozit din Cipru

Cipru: Paradisul fiscal cu cea mai nociva taxa pentru deponenti

Deponentii din Cipru sunt in stare de alerta maxima, dupa ce guvernul a dezvaluit intentia de a le pune un impozit pe depozit. In Romania, sucursala Bank of Cyprus ne informeaza ca masurile nu se vor aplica in Romania.

Autoritatile cipriote au nevoie disperata de bani pentru a salva sectorul bancar, astfel ca iau in calcul taxarea deponentilor, cu pana la 10% din suma depusa la banca.

In urma anuntului, populatia a luat cu asalt bancomatele bancilor in weekend, pentru a-si salva cat mai mult din banii depusi.

In Romania, functioneaza 2 banci cu capital cipriot: Marfin Bank si Bank of Cyprus. Regimul lor juridic este diferit.

Marfin Bank este persoana juridica cu sediul in Romania, astfel ca se supune doar legislatiei autohtone. Prin urmare, nu intra sub incidenta deciziilor luate in Cipru.

Pe de alta parte, Bank of Cyprus este o sucursala a bancii cipriote cu acelasi nume. Prin urmare, unitatile din Romania sunt dependente juridic de banca din Cipru, conform OUG 99/2006, privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.

Masura propusa in Cipru are insa un caracter fiscal si nu se poate aplica pentru depozitele constituite pe teritoriul Romaniei. Un anunt a fost postat si pe site-ul bancii cipriote, care informeaza clientii ca masurile nu se aplica clientilor Bank of Cyprus sucursala Romania.

Precedent periculos

Masurile din Cipru stabilesc un precedent periculos pentru statele UE, deoarece slabeste increderea publicului in banci. Astfel, exista riscul ca alte state sa adopte masuri similare, daca vor ajunge in aceeasi situatie.

Pana in prezent, in toate tarile UE unde bancile au avut probleme, micii deponenti au reprezentat o intotdeauna prioritate si nu s-a pus niciodata problema ca plafonul de garantare de 100.000 euro pe deponent sa nu fie respectat.

UPDATE: Parlamentul cipriot a votat impotriva taxei pe depozit, respingand propunerea guvernului. Cipru va trebui sa gaseasca alte resurse financiare pentru a salva sectorul bancar.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult