Bancomatele vor afisa comisioanele inaintea tranzactiei

Foto: patrisyu/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: patrisyu/ FreeDigitalPhotos.net

Consumatorii vor fi avertizati cu privire la comisionul practicat de banca, inainte de a efectua operatiuni cu cardul la ATM. Uneori se afiseaza comisionul, alteori doar un mesaj de atentionare.

Un ordin emis de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) impune bancilor obligatia sa afiseze comisionul pentru toate tranzactiile cu cardul la ATM.

Nivelul comisionului trebuie afisat inainte de efectuarea tranzactiei, pentru a permite consumatorilor sa anuleze tranzactia, daca nu sunt de acord sa plateasca tariful respectiv.

Ideea este buna deoarece de multe ori, detinatorii de carduri nu stiu ca bancile incaseaza comisioane chiar si pentru operatiuni banale, cum ar fi afisarea soldului pe ecranul ATM-ului. Noile reguli vor preveni clientii de existenta acestor costuri, astfel ca vor putea evita plata unor comisioane inutile.

Comisionul trebuie sa-l calculezi singur

Ordinul ANPC va ajuta clientii sa identifice comisioanele, dar nu vor afla suma exacta de plata.

„Costul operatiunilor se va afisa in procent pentru fiecare operatiune de plata si, dupa caz, se va afisa si suma minima de plata”, se precizeaza in ordin.

Prin urmare, daca faci o retragere in numerar de 1.000 lei, bancomatul ca afisa un comision de genul „0,2%, minim 2 lei”. Suma exacta trebuie sa o calculezi singur.

La bancomatele altor banci, legea impune doar o atentionare

Aceste cerinte se aplica doar atunci cand folosesti bancomatul bancii emitente (de exemplu, atunci cand folosesti cardul BCR la un ATM al BCR).

In cazul in care vrei sa folosesti cardul la un ATM al altei banci (ex. folosesti cardul BCR la un bancomat BRD), nu vei fi informat despre nivelul comisionului.

Ordinul impune bancilor sa afiseze in aceste situatii, doar un mesaj de atentionare: „Atentie! – Tranzactia dumneavoastra va fi comisionata conform conditiilor din contractul incheiat cu emitentul cardului”.

Aceste reguli urmeaza sa intre in vigoare din martie 2015.

Initial, ANPC vroia sa permita consumatorilor sa afle suma exacta de plata, atat la ATM-urile bancii cat si la bancomatelor altor banci. Asociatia bancilor s-a opus insa, sustinuand ca acest lucru nu este posibil din punct de vedere tehnic.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult