Bancile vor sa-si pastreze clauzele abuzive cu ajutorul Parlamentului

Foto: FrameAngel / FreeDigitalPhotos.net
Foto: FrameAngel / FreeDigitalPhotos.net

Bancile apeleaza la ajutorul parlamentarilor ca sa saboteze legea clauzelor abuzive, pentru a nu fi obligate sa scoata practicile incorecte din contracte. ANPC se opune acestei initiative legislative.

Legea clauzelor abuzive a fost modificata cu foarte mult taraboi din partea bancherilor, care s-au dat de ceasul mortii atunci cand au vazut ca trebuie sa renunte la clauzele abuzive.

Actuala legislatie prevede ca in cazul in care instanta de judecata constata o clauza abuziva intr-un contract, atunci banca este obligata sa elimine acea clauza din toate contractele in derulare.

ANPC are pe rolul instantelor de judecata 34 de dosare, unde s-a solicitat eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele in derulare.

Reactia bancilor a fost sa dezgroape un proiect de lege din 2013, cu scopul de a modifica legea actuala si a restrange drepturile consumatorilor.

Scopul urmarit este mentinerea clauzelor abuzive

“Principala modificare a actului normativ mai sus mentionat prevede ca, in cazul in care instante de judecata constata existenta clauzelor abuzive in contracte, hotararea pronuntat sa se aplice doar contractului supus judecatii”, se arata intr-un comunicat emis de ANPC.

Daca aceasta modificare s-ar aproba de catre Parlament, atunci procesele in care ANPC este parte ar fi negativ afectate, deoarece deciziile date de instante nu s-ar mai aplica la restul contractelor in derulare.

Acest proiect de lege se afla in prezent in dezbatere in cadrul Comisiei Juridice, de Disciplina si Imunitati, din cadrul Camerei Deputatilor.

“ANPC nu sustine proiectul de modificare a Legii nr. 193/2000, deoarece acesta, pe de o parte, scade gradul de protectie al consumatorilor, iar pe de alta parte, creeaza un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor, respectiv prin dezavantajarea partii contractuale vulnerabile – consumatorul”, afirma presedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.

El semnaleaza faptul ca un consumator se afla din start pe o pozitie de inferioritate fata de comerciant avand in vedere ca nu are resursele acestuia si nici posibilitati reale de negociere, avand in vedere ca in fapt clauzele contractuale sunt standardizate si elaborate de comerciant.

“ANPC va face tot ceea ce ii sta in putere, din punct de vedere legislativ, pentru a impiedica adoptarea acestor modificari”, a precizat Dunca.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult