Bancile indatoreaza clientii la limita
Noii clienti care obtin credite imobiliare risca sa ajunga in acelasi stadiu de supraindatorare ca si persoanele care au luat imprumuturi inainte de criza financiara. ExpertulBanilor.ro iti arata cum te poti proteja.
Gradul mediu de indatorare la creditele imobiliare noi acordate este de 45%, conform unui sondaj realizat de BNR in randul bancilor. La creditele acordate in trecut, ratele reprezinta in medie 50% din venit.
Astfel, exista o diferenta destul de mica intre gradul de indatorare al clientilor noi si al clientilor vechi pe segmentul creditelor imobiliare, in conditiile in care rapoartele BNR privind stabilitatea financiara au semnalat ca in Romania, serviciul datoriei se situeaza la niveluri mult mai ridicate decat in multe tari europene.
Istoria se repeta
Pentru a intelege pericolul la care se expun noii solicitanti de credite imobiliare, este util sa intelegem ce s-a intamplat in trecut.
Raportul BNR explica dilema datornicilor din Romania:
- nevoile de baza ale populatiei (respectiv alimentele) consuma 35% din venituri;
- ratele la creditele vechi reprezinta 50% din venituri.
In cazul in care rata la credit creste (din cauza deprecierii cursului sau a majorarii dobanzii), atunci persoanele imprumutate nu mai au cum sa achite creditul. Daca mai punem la socoteala si reducerea veniturilor, executarea silita apare ca inevitabila.
Creditele in lei nu te scutesc de probleme
In prezent, bancile acorda credite imobiliare in lei, iar rata lunara ajunge in medie la 45% din venit. Prin urmare, povara datoriei este aproape aceeasi, iar in cazul in care ratele cresc, se va ajunge practic in aceeasi situatie.
Totodata, creditele imobiliare in lei nu sunt mai sigure decat cele in valuta. Rata dobanzii poate creste semnificativ – asa cum s-a si intamplat la sfarsitul lunii februarie 2014, cand Robor la 3 luni a urcat brusc cu 2 puncte procentuale.
Aceste cresteri bruste ale dobanzilor conduc la majorarea semnificativa a ratelor, impactul fiind similar cu o depreciere substantiala a cursului de schimb.
Regula de aur
Cea mai buna modalitate de protectie este sa eviti sa te indatorezi prea mult. Asigura-te ca venitul este suficient pentru a putea rambursa creditul si in situatia cand rata creste cu cel putin 30%.
ExpertulBanilor.ro te ajuta sa iti evaluezi posibilitatile financiare cu ajutorul Planului financiar. Aici poti simula in ce masura poti suporta plata unor rate mai mari, fara sa iti modifici comportamentul de consum.