Bancherii continua dezinformarea legata de darea in plata

Foto: lekkyjustdoit/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: lekkyjustdoit/ FreeDigitalPhotos.net

O asociatie bancara a lansat o campanie media prin care dezinformeaza publicul cu privire la efectele pe care darea in plata le-ar avea asupra populatiei. Expertul Banilor analizeaza efectele economice pretinse de bancheri.

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) – o asociatie bancara ce reuneste 7 banci  – a lansat o companie mediatica impotriva legii privind darea in plata. Scopul acestei campanii este sa arate publicului larg ca oamenii obisnuiti vor avea numai de pierdut.

Sub sloganul Adevarul Despre Darea in Plata, asociatia avertizeaza ca programul Prima Casa va disparea, piata imobiliara se va bloca, nimeni nu va mai construi nimic, iar chiriile se vor majora. Iar multi oameni isi vor pierde locurile de munca.

Toate efectele pe care le prezinta nu sunt sustinute de niciun studiu. Afirmatiile lor au la baza diverse opinii, in majoritatea cazurilor, ale unor bancheri. Acest articol nu isi propune sa analizeze aspectele juridice, ci doar pe cele economice.

Va disparea programul Prima Casa

Programul Prima Casa ar putea sa dispara, daca noua lege nu va excepta aceste credite. Acest lucru nu este insa o noutate, deoarece chiar institutiile statului aveau de gand sa puna stop programului.

Ministrul finantelor preciza in urma cu cateva luni ca implicarea statului in acest program nu se mai justifica. Creditarea imobiliara s-a deblocat, iar costul creditelor imobiliare este aproape egal cu cel din programul Prima Casa. Niciun bancher nu s-a alarmat atunci.

Mai mult, inca din 2014, BNR sustinea majorarea avansul minim la 15% la programul Prima casa. Iar in ultimul Raport asupra stabilitatii financiare BNR arata ca programul Prima casa si-a pierdut utilitatea. Mai mult, cei de la BNR atrageau atentia ca avansul minim prea scazut (de 5%) expune consumatorii la un risc mai mare de neplata.

In 2016, fondurile alocate pentru acest program s-au redus cu 40%. Pe scurt, acest program urma oricum sa fie eliminat, probabil dupa alegerile parlamentare.

Creste avansul si astepti 8 ani sa cumperi o casa

Avansul minim la creditele imobiliare este de asteptat sa creasca dupa ce legea va intra in vigoare. Doua banci au luat deja masuri in acest sens.

Un studiu BCR si un alt studiu BNR au semnalat ulterior ca tinerii ar urma sa astepte 8 ani mai mult ca sa acumuleze avansul necesar, daca darea in plata va intra in vigoare.

Cele doua studii nu au fost publicate nicaieri. Tot ceea ce s-a vehiculat in mass-media au fost rezultatele acestor studii. Astfel, nimeni nu stie cum s-au obtinut aceste rezultate si daca ipotezele pe care se bazeaza sunt cat de cat realiste.

Expertul Banilor a realizat o simulare (explicand in mod clar algoritmul utilizat) si a gasit ca tinerii trebuie sa astepte numai 2 ani si jumatate in plus, ca sa stranga avansul necesar, daca locuiesc cu parintii in aceasta perioada. Bancherii au preferat sa prezinte probabil cazurile extreme, pentru a exagera impactul.

In realitate, tinerii obtin avansul necesar din diverse surse – economii proprii, ajutoare din partea parintilor, iar altii prefera sa economiseaca banii locuind cu parintii. Un studiu corect ar trebui sa tina cont de toate aceste scenarii, ceea ce bancherii nu au facut.

Piata imobiliara se blocheaza si cresc chiriile

Un alt efect major pe care bancherii l-au semnalat este ca nimeni nu va mai construi nimic, piata imobiliara se va bloca, iar preturile la chirii vor creste. Afirmatia se bazeaza pe un sondaj online facut de un site de imobiliare in randul agentiilor imobiliare. Prin urmare, nu este vorba de niciun studiu, ci doar de reactiile emotionale ale unor agenti de vanzari.

Studiile economice arata insa ca intre pretul caselor si chirii exista o stransa legatura. Atunci cand casele se scumpesc si chiriile cresc. Iar cand preturile la locuinte scad si chiriile se reduc. Toata lumea a putut observa aceasta corelatie dupa 2008, cand corectia preturilor la case a fost insotita de o corectie similara a chiriilor.

Iar legea privind darea in plata este de asteptat sa duca la o scadere a preturilor pe piata imobiliara. Unele persoane din conducerea BNR au avansat chiar si cifre, prognozand o reducere cu 10% a preturilor (evident, fara ca estimarea sa se bazeze pe vreun studiu). Ori, in aceste conditii, cel mai probabil ar fi ca si chiriile sa mai scada, nicidecum sa creasca.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult