Banca Romaneasca te pacaleste cu Rate destepte

Banca Romaneasca le promite clientilor ca pot folosi cardul de credit pentru a face cumparaturi in rate fara dobanda. Clientii sunt lasati sa creada ca nu sunt costuri, dar in realitate sunt taxati cu comisioane ce ajung si la 24%.

Programele de rate fara dobanda iti permit sa faci cumparaturi de valori mari, pe care sa le platesti intr-un anumit numar de rate fara dobanda. Numarul de rate poate ajunge pana la 1-2 ani.

In mod normal, clientii nu suporta niciun cost suplimentar atunci cand acceseaza aceste programe, cu conditia de a-si plati ratele la timp. Nu trebuie insa sa presupui automat ca toate cardurile de credit functioneaza in acest mod, deoarece sunt banci care ascund comisioane uriase in spatele acestor programe.

Fara dobanda, nu inseamna fara costuri la Banca Romaneasca!

Un astfel de exemplu este cardul de credit de la Banca Romaneasca, care include un program de rate, denumit “Rate destepte”. Mesajul cu care banca isi imbie clientii sa utilizeze aceasta facilitate este: “Foloseste cardul la cumparaturi si bucura-te de Rate destepte fara dobanda!”.

Mesajul de mai sus ii poate face pe consumatorii neavizati sa creada ca programul de rate nu presupune niciun cost. Clientul trebuie, insa, sa plateasca un comision de pana la 24% din valoarea tranzactiei, atunci cand utilizeaza acest plan.

Prin urmare, “fara dobanda” nu inseamna automat fara niciun cost. Cam in asta consta “desteptaciunea” acestui program de rate, din pacate.

Comisionul este o dobanda ascunsa

In plus, desi banca afirma ca programul de rate este “fara dobanda”, modul de calcul al comisionului arata ca avem de-a face cu o dobanda ascunsa.

Principala diferenta intre comision si dobanda este ca dobanda depinde de durata imprumutului, in timp ce comisionul se calculeaza la fel, indiferent ca este vorba de un credit pe 1 sau 2 ani.

Comisionul aplicat la programul Rate destepte este insa diferentiat, in functie de perioada de rambursarea aleasa de client. Astfel, daca rambursezi suma in 6 rate, comisionul va fi de 3%, pentru 12 rate – 6%, iar pentru 24 de rate – comisionul urca la 24%. Asa cum se observa, comisionul se comporta ca si o dobanda: platesti mai mult, pe masura ce durata creditului se majoreaza.

Clientii trebuie sa fie atenti atunci cand utilizeaza programul de rate, deoarece costurile  nu sunt deloc reduse. La o cumparatura de 2.000 lei pe care vrei sa o rambursezi in 2 ani, comisionul va fi de 480 lei. Acest lucru inseamna ca imprumutul are o dobanda anuala efectiva de 32%.

In aceste conditii, poate ca este mai bine sa eviti sa utilizezi acest program de rate , mai ales ca la alte banci –  programele similare chiar au 0% costuri.

Prezentarea cardului pe website-ul bancii

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult