Impozitatea contributiilor
Pentru contributiile platite la fondurile de pensii facultative, beneficiezi de o deducere de 400 euro pe an. Aceasta se aplica pentru persoanele ce obtin venituri din salarii si din activitati independente.
Pentru salariati, efectul fiscal este diferit, in functie de cine suporta plata contributiilor: angajatul sau angajatorul.
1. Contributii platite de angajator
Avantajele fiscale sunt maxime daca aceste contributii se platesc de catre angajator. In acest caz, contributiile sunt integral deductibile, in limita a 400 euro pe an si nu se platesc contributii sociale si nici impozit pe venit pentru aceste sume.
Acesta este cazul in care regimul fiscal este cel mai avantajos, insa doar daca valoarea anuala a contributiilor nu trece de 400 euro.
2. Contributii platite de participant (salariat sau persoana cu venituri din activitati independente)
In cazul in care participantul isi platesc singur contributiile (fara aportul angatorului), regimul fiscal este diferit. Deducerea anuala de 400 euro se aplica doar la calculul impozitului pe venit. Pentru contributiile sociale nu exista nicio deducere.
In cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente, deducerea se aplica doar daca venitul net este determinat in sistem real.
In al doilea caz, avem de-a face cu o deductibilitate partiala a contributiilor.
Daca platesti contributii mai mari de 400 euro pe an, nu mai exista niciun avantaj fiscal. Sumele virate la fondul de pensie se achita din venituri deja impozitate.
Aceste avantaje fiscale sunt insa o amagire, chiar si in varianta cand contributiile sunt integral deductibile. Acest lucru nu reprezinta niciun avantaj, asa cum iti vom arata in continuare.