Impozitarea pensiei facultative
Atunci cand indeplinesti conditiile pentru incasarea pensiei facultative, statul iti va impozita acest venit. In prezent, se aplica acelasi tratament fiscal, cumulat, pentru toate veniturile din pensii, indiferent ca este pensie de stat sau privata.
Pentru veniturile din pensii, se retin contributii la asigurari sociale si impozit pe venit. Un exemplu de calcul este prezentat in ghidul de pensii private (Cum se impoziteaza pensia privata?).
Impozitarea se va aplica asupra tuturor sumelor care se retrag din contul de pensie facultativa, care constau in:
- veniturile obtinute din investitii la fond (care pana acum nu fost impozitate);
- contributiile nete platite de participant (ce au ca sursa venitul obtinut de participant in perioada activa a vietii)
Asa cum am aratat anterior, veniturile din investitii au fost scutite de la impozitare, astfel ca este echitabil ca ele sunt impozitate o singura data, la retragerea banilor din cont.
Problema apare la impozitarea contributiilor. Daca ai fost salariat si angajatorul ti-a platit contributii anuale de pana in 400 euro, atunci impozitarea finala este normala. Anterior, aceste contributii s-au achitat din venitul brut, iar acum se impoziteaza o singura data. Asa cum se observa, deducerea de 400 euro nu reprezinta niciun avantaj fiscal, ci doar o amanare a impozitarii.
Daca insa ai platit contributii mai mari de 400 euro pe an, vei fi supus unei duble impozitari. Contributiile ce depasesc pragul de 400 euro pe an s-au achitat din venitul net, deci din sume deja impozitate. La pensie, aceeasi bani se vor impozita din nou.
Cu aceeasi situatie se confrunta si persoanele care isi platesc singure contributiile la fond, fie ca vorbim de salariati sau de persoane ce obtin venituri din activitati independente.
In cazul lor, dezavantajele sunt si mai mari deoarece deducerea de 400 euro nu se aplica si la calculul contributiilor sociale. Altfel spus, vor plati contributii sociale de 2 ori pentru aceeasi suma:
- atunci cand obtin venitul, din care platesc contributia la fondul de pensie;
- atunci cand isi retrag contributiile de la fond, sub forma unei pensii private.