Cum se aplica deducerea fiscala?

Salariatii care platesc contributii la fondurile de pensii facultative beneficiaza de o deducere fiscala de 400 euro pe an. Iti aratam mai jos procedura pentru aplicarea deducerii.

Modul de aplicare al deducerii fiscale depinde de persoana care suporta plata contributilor, salariatul sau compania.

Daca aceste contributii sunt suportate de catre companie, atunci aceasta deducere fiscala se aplica atat la calculul contributiilor sociale obligatorii, cat si la calculul impozitului pe venit.

Pentru contributiile suportate de catre salariat, atunci Codul Fiscal prevede doar o deducere de la plata impozitului pe venit.

In acest mod, se reduce venitul impozabil, astfel ca persoanele care contribuie la fondurile de pensii facultative vor datora impozite si contributii sociale mai mici.

Atentie
Daca valoarea contributiilor este mai mare de 400 euro pe an, risti sa fii supus unei duble impozitari.

In cazul contributiilor platite de catre salariati, deducerea se aplica in felul urmator:

  • ¬†trebuie informat angajatorul, pentru ca acesta sa aplice deducerea respectiva;
  • angajatorul trebuie sa solicite ulterior la Autoritatea de Supraveghere Financiara un document din care sa reiasa ca fondul de pensie respectiv este unul facultativ;
  • deducerea se aplica pentru veniturile fiecarei luni in care s-au efectuat contributii catre fondurile de pensii facultative;
  • ¬†aplicarea deducerii se face in baza documentelor justificative emise de fondul de pensie, care trebuie depuse la angajator, in fiecare luna;
  • pentru a verifica incadrarea in plafonul anual de 400 euro, contributiile se convertesc in euro la cursul de schimb, valabil in ultima zi a lunii pentru care se platesc salariile.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult