Aur sau actiuni la bursa: Care investitie este mai riscanta?
Aurul si actiunile la bursa reprezinta doua tipuri de investitii cu un grad de risc ridicat. Expertul Banilor analizeaza care dintre ele presupun riscuri mai mari pentru investitori.
In urma cu ceva timp, am atras atentia ca aurul este o investitie riscanta si nu una sigura, asa cum unele banci pretind.
Aurul este o investitie pur speculativa
In mod traditional, investitorii isi blocheaza banii in aur atunci cand apar riscuri foarte importante pe pietele financiare. Cu cat temerile investitorilor sunt mai mari, cu atat aurul devine mai valoros.
Aurul in sine nu este activ care sa genereze venituri. Singurul mod in care poti obtine profit este ca cineva sa fie dispus sa plateasca un pret mai mare peste un anumit timp. Din acest motiv, aceasta investitie este una pur speculativa.
Cel mai bun moment pentru a cumpara aur este atunci cand crezi ca economia va intra in declin, iar investitorii vor fi cuprinsi de panica. Daca aceste temeri se adeveresc, tot mai multi investitori vor cauta sa isi protejeze averea investind in aur, iar pretul aurului va creste.
Este ceea ce s-a intamplat in perioada 2008-2012, pe fondul crizei financiare globale. Pe masura ce economia globala s-a stabilizat, au avut loc corectii, iar pretul aurului a scazut.
Pretul actiunilor depinde de profitul companiei
Pe de alta parte, o investitie in actiuni la bursa nu inseamna ca este neaparat una speculativa. Pe termen scurt, pretul actiunilor este influentat ca si pretul aurului de perceptia investitorilor asupra riscurilor.
Pe termen lung, insa, pretul actiunilor depinde de veniturile pe care compania le genereaza. Daca ai investit intr-o companie care genereaza venituri in crestere, iar produsele sale sunt apreciate de consumatori, atunci acea compania are sanse sa genereze profit in mod repetat. Aceste profituri sunt distribuite apoi sub forma de dividende catre investitori, ceea ce va duce la cresterea valorii actiunilor.
Asa cum se observa, in acest caz, investitia noastra nu mai depinde de speculatii financiare, ci de veniturile pe care ea le genereaza. Aceste venituri pot fi estimate analizand situatiile financiare ale companiei, competitia pe segmentul de piata pe care activeaza si evolutia cererii in timp.
Pretul actiunilor are in acest caz un fundament solid, motiv pentru care investitia pe termenĀ lung in actiuni are un risc mult mai mic decat investitia in aur.
Aurul putem sa-l pastram si 50 de ani si nu va genera niciun venit. Este doar pariu ca in timp va aparea o noua criza financiara si vom putea profita de acest moment.