Atentie la creditele imobiliare de la OTP Bank!

otp bank 1Persoanele care solicita credite de la OTP Bank trebuie sa aiba in vedere ca rata dobanzii prezentata initial de banca se poate modifica si poti ajunge sa obtii creditul la un cu totul alt cost.

OTP Bank isi promoveaza oferta de imprumuturi cu sloganul “un credit avantajos dupa dobanda se cunoaste”.

Mesajul nu se potriveste insa deloc cu oferta bancii. De ce? Pentru ca tocmai dobanda de la credit nu se poate cunoaste de la bun inceput.

De exemplu, OTP are un credit ipotecar, pe care il promoveaza ca avand o rata a dobanzii de la 4,79%. Ce inseamna acest “de la”? Aflam din nota explicativa, ca rata dobanzii se stabileste in functie de profilul clientului si istoricul de creditare. Mai pe inteles: clientii cu risc scazut, vor beneficia de dobanda de 4,79%, iar ceilalti vor suporta dobanzi mai mari. Cat de mari? Banca nu se spune!

Nu acesta este cel mai mare inconvenient. Si alte banci stabilesc rata dobanzii, in functie de analiza de scoring.

Dobanda se poate modifica dupa analiza cererii de credit

Ceea ce este deranjant la OTP Bank, este ca dobanda comunicata initial se poate modifica. “Asupra nivelului de dobanda aplicabil profilului de client analizat pot interveni modificari in urma analizei solicitarii de credit, atat in sens descrescator cat si crescator”, informeaza banca.

Asupra nivelului de dobanda aplicabil profilului de client analizat pot interveni modificari in urma analizei solicitarii de credit, atat in sens descrescator cat si crescator

Prin urmare, mergi initial la banca, ti se prezinta o oferta cu un anumit cost, depui toate documentele cerute si, dupa analiza dosarului de credit, te poti trezi ca rata dobanzii s-a majorat.

Daca ar fi vorba de un credit de nevoi personale, clientul ar putea refuza lejer oferta, chiar daca si-a irosit timpul de pomana. Dar la un credit ipotecar, situatia este mai complicata.

Vestea pica dupa ce ai platit probabil un evaluator si cand antecontractul de vanzare-cumparare mai are putin si expira. Astfel de situatii pot pune consumatorii in situatia delicata de a nu mai putea refuza oferta bancii, fiind nevoiti sa accepte costuri mai mari decat cele prezentate la prima vizita la banca.

otp-credit-imobiliar-notice

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult