Astra Asigurari intra in procedura de redresare financiara

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiara la Astra Asigurari. ExpertulBanilor.ro va prezinta ce efecte va avea aceasta decizie.

Dupa ce un service auto a cerut falimentul Astra, ASF anunta acum declansarea procedurii de redresare financiara a societatii. Prin aceasta procedura, s-a numit un administrator special (KPMG Advisory), care are ca mandat redresarea financiara a societatii Astra.

Acest lucru ar impune o majorare semnificativa de capital, conform estimarilor ASF.

Conform legislatiei actuale, redresarea financiara se impune atunci cand exista pericolul ca societatea sa nu isi poata indeplini obligatiile asumate fata de creditori sau atunci cand indicatorii de solvabilitate scad sub valoarea minima admisa.

Procedura de redresare financiara este declansata pentru a evita starea de insolventa si intrarea in faliment a societatii.

Politele emise raman valabile

ASF a precizat ca toate politele de asigurare emise de catre Astra Asigurari raman valabile pana la expirarea lor.

Societatea va fi obligata sa achite daunele care decurg din politele emise din disponibilitatile proprii existente si din cele rezultate din administrarea speciala.

Situatia de la Astra a fost analizata in comun de catre ASF, BNR si Ministerul Finantelor Publice si s-a ajuns la concluzia ca nu expune sistemul bancar la un risc sistemic. De asemenea, riscul de contaminare in sectorul asigurarilor este limitat.

Problemele s-au acumulat in timp

Problemele de la Astra Asigurari nu sunt recente, ci ele au fost constatate si de catre fosta autoritate de supraveghere (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor ). Aceasta a impus un plan de masuri, care urma sa fie implementat pana la sfarsitul lui 2013. ASF a precizat insa ca planul de masuri nu a fost realizat.

Sectorul asigurarilor se confrunta cu probleme tot mai mari in ultima perioada. In cursul anului trecut, Euroins a fost sanctionata prin interzicerea emiterii de RCA, iar recent, procurorii DNA ancheteaza functionari din ASF pentru favorizarea Carpatica Asig. In paralel, service-urile auto acuza ca tot mai multe societati nu achita la timp facturile pentru reparatiile pe RCA.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult