Asiguratorii reduc tarifele RCA pentru tineri

Foto: Boians Cho Joo Young/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Boians Cho Joo Young/ FreeDigitalPhotos.net

ASF anunta ca jumatate dintre societatile de asigurare au redus tarifele RCA pentru tineri, iar termenul pana la care restul societatilor pot revizui tarifele a fost prelungit.

In urma unor presiuni politice, ASF face eforturi sa convinga asiguratorii sa puna tarife mai mici la asigurarile RCA pentru tinerii, cu varsta de pana in 25 ani.

La inceputul lui 2015, normele RCA au fost modificate astfel incat asiguratorii sa poate merge pe pierdere pe acest segment. In limbaj oficial, masura a fost denumita “flexibilizarea” legislatiei.

In paralel, in perioada decembrie 2014 – februarie 2015, au existat discutii cu reprezentantii asiguratorilor, cu scopul de a se identifica solutii in vederea ieftinirii tarifelor pentru tineri.

Penalizari mai reduse pentru tineri 

Pana acum 5 societati de asigurare – City Insurance, Euroins, Astra, Generali si Allianz- care si-au ajustat tarifele. Impreuna au o cota de piata de 52%.

“Modificarile au vizat in mare parte reducerea incarcarii pentru tineri, urmarindu-se atingerea unui nivel similar practicii europene, care arata ca utilizarea unor prime de asigurare pentru tineri de pana la de 2,2 ori mai mari decat categoria majoritara, comparativ cu un nivel de 5 ori mai mare constatat anterior”, se arata in comunicatul ASF.

Termenul limita pentru schimbarea tarifelor a fost extins pana la sfarsitul lunii februarie 2015, astfel ca si alte societati ar putea urma exemplul. In Romania, sunt emise 3,1 milioane de polite RCA pentru persoanele fizice, din care numai 1,5% pentru tinerii de pana in 25 ani.

In plus, ASF a demarat un proiect pentru analizarea daunelor inregistrate in ultimii 3 ani pe segmentul RCA, impreuna cu asociatia actuarilor. Autoritatea spera ca acest raport sa devina un reper pentru societatile de asigurare in stabilirea tarifelor pe viitor, astfel incat acestea sa fie mai bine corelate cu factorii de risc.

Totodata, ASF analizeaza oportunitatea unei schimbari structurale a sistemului asigurarilor obligatorii practicat in Romania, prin adoptarea unor masuri de crestere a calitatii serviciilor in piata RCA.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult