Asigurarile de viata sunt bagate pe gat clientilor care vor credite

Foto: ratch0013/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: ratch0013/ FreeDigitalPhotos.net

Persoanele care solicita credite sunt deseori nevoite sa accepte cumpararea simultana a unei asigurari de viata, chiar daca nu doresc sa achizitioneze un astfel de produs. In caz contrar, nu pot obtine creditul.

Creditele de nevoi personale sunt conditionate in multe cazuri de incheierea unui asigurari de viata, cesionate in favoarea bancii. Acestea acopera valoarea creditului, pentru riscul de deces si invaliditate.

Asa cum arata un studiu al Consiliul Concurentei, in multe cazuri, consumatorul nu are posibilitatea sa isi aleaga societatea de asigurari deoarece banca nu accepta sa lucreze decat cu societati “agreate”.

De exemplu, daca o banca face parte dintr-un grup financiar ce detine si o societate de asigurare, atunci banca impune clientilor sa cumpere asigurari doar de la asiguratorul respectiv.

“Doar 9 din cele 27 de banci comerciale par a avea concomitent relatii comerciale cu mai multe societati de asigurare de viata, in aceste cazuri fiind vorba de intermedierea produselor pentru doi, maxim trei asiguratori”, se precizeaza in raportul autoritatii pentru concurenta.

Prin urmare, un client care vrea sa obtina un credit, pentru care este obligatorie incheierea unei asigurari de viata, nu are in multe cazuri o posibilitate de alegere.

Cum se forteaza vanzarile?

Una dintre formele cele mai raspandite pentru a forta cumpararea asigurarii dorite de banca este prezentarea acesteia ca fiind “gratuita”. In realitatea, asigurarea are un cost, iar acesta este inclus in dobanda creditului.

Astfel, clientul va cumpara si asigurarea dorita de banca, deoarece vine la pachet cu creditul.

In alte cazuri, asigurarea are un cost evidentiat separat, dar banca pur si simplu refuza sa accepte orice alta asigurare.

Un caz special este cel de la ING, unde creditul poate fi obtinut fara asigurare insa la un pret prohibitiv. De exemplu, la creditele cu garantie ipotecara, marja de dobanda se dubleaza, daca nu se accepta asigurarea oferita de banca.

Pentru a remedia aceste probleme, Consiliul Concurentei recomanda ca ASF sa adopte norme prin care sa stabileasca un set de conditii minimale pe care politele de asigurare asociate creditelor sa le indeplineasca, astfel incat sa fie acceptate de orice banca.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult