Asigurarea facultativa de locuinta vine la pachet cu cea obligatorie

Foto: cooldesign /  FreeDigitalPhots.net
Foto: cooldesign / FreeDigitalPhots.net

Parlamentul a adoptat o noua lege prin care forteaza vanzarile de asigurari obligatorii de locuinta si stabileste o procedura mai stricta pentru monitorizarea proprietarilor care nu se conformeaza.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost modificata prin Legea 191 din 2015, cu scopul de a creste numarul locuintelor asigurate.

Statul forteaza vanzarile de asigurari obligatorii

O prima masura vizeaza vanzarea acestor polite. Pana acum, consumatorii putea apela doar la societatile intermediare care nu erau prea intetresate sa promoveze aceste produse. Noua lege permite ca PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) – societatea care emite politele obligatorii – sa vanda direct aceste asigurari catre consumatori.

In plus, legea restrictioneaza vanzarile de asigurari facultative de locuinta. Aceste polite nu vor mai putea fi vandute, decat daca proprietarul are si o asigurare obligatorie. Prin urmare, agentii de asigurari sunt fortati sa vanda ambele polite, atunci cand un consumator vrea sa isi asigure locuinta.

Proprietarii vor fi monitorizati mai strict

Si primariile sunt fortate sa atentioneze proprietarii. In prezent, legea obliga primarii sa dea amenzi de pana la 500 lei proprietarilor care nu isi asigura locuinta la PAID. Primarii nu s-au aratat prea interesati sa puna in aplicare aceste penalizari, deoarece votantii i-ar fi penalizat ulterior la alegerile locale.

Noua lege obliga fiecare primarie sa trimita, de 2 ori pe an, la PAID lista tuturor locuintelor din localitate. In plus, societatile de asigurare sunt obligata sa trimita o lista similara pentru toate locuintele asigurate prin polite facultative.

La randul sau, PAID va trimite semestrial catre primarii lista locuintelor asigurate prin polite obligatorii, iar primarii sunt obligati sa trimita instiintari in termen de 3 zile, catre toti proprietarii care nu si-au asigurat casa la PAID.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult