Asigurarea obligatorie a locuintei nu mai poate fi evitata

Proprietarii care si-au incheiat asigurari facultative de locuinte vor fi fortati sa cumpere si asigurarea obligatorie, conform unei decizii luate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

De la 1 septembrie 2012, societatile de asigurare nu vor mai putea emite polite facultative de locuinte care sa acopera riscul de catastrofa naturala decat pentru sume ce depasesc pragul stabilit la asigurarea obligatorie.

Mai precis, asigurarea obligatorie de locuinta ofera protectie pentru 3 riscuri:

  • cutremur
  • alunecare de teren
  •  inundatii naturale

 

Suma asigurata este de 20.000 euro pentru casele de tip A (construite din beton armat sau caramida) si 10.000 euro pentru locuintele de tip B (construita din caramida nearsa).

Pana in prezent, asigurarile facultative acoperau si aceste riscuri, iar conform Legii nr. 260/2008, art. 8, persoanele care aveau o asigurare de acest tip nu erau obligate sa cumpere asigurarea obligatorie.

De la 1 septembrie 2012, asigurarile facultative nu vor mai acoperi aceste riscuri, astfel ca nu mai putem evita polita obligatorie. Cei care au cumparat o asigurare facultativa pana la 1 septembrie 2012, vor fi obligati sa cumpere si asigurarea obligatorie abia dupa ce polita facultativa va expira.

Prima de asigurare obligatorie este de:

  • 20 euro pe an pentru locuintele de tip A
  • 10 euro pe an pentru locuintele de tip B.

 

Pretul in lei se stabileste in functie de cursul BNR din ziua platii.

Asigurarile obligatorii sunt emise de PAID (Pool-ul pentru Asigurare Importiva Dezastrelor Naturale) si se pot achizitiona de la oricare din urmatoarele 13 societati de asigurare: ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Asigurari, Generali, Grawe Romania, Groupama, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.

Cei care nu incheie o asigurare obligatorie de locuinta risca amenzi cuprinse intre 100 lei si 500 lei. Amenzile se aplica de catre primarii.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult