ANPC renunta la darea in plata, dar limiteaza penalitatile la credite
ANPC a renuntat la procedura privind darea in plata in cazul creditelor garantate cu ipoteca, dar a mentinut o serie de restrictii prin care limiteaza abuzurile bancilor prin aplicarea de penalitati.
Pana pe 21 martie 2016, trebuie transpusa pe plan national, Directiva 2014/17/EU privind creditele cu garantii ipotecare.
Initial, ANPC a publicat un proiect de lege inca din februarie 2015, pentru implementarea acestei directive, ocazie cu care a extins prevederile directivei. Principala masura introdusa suplimentar era ca imprumutatul sa poata scapa de datorie prin predarea locuintei.
Ulterior, acest proiect nu a primit niciun fel de atentie din partea guvernului, asa ca nu s-a intamplat nimic cu aceasta propunere legislativa. Acum, ANPC a revizuit proiectul de lege si a renuntat la darea in plata.
Cum termenul ramas pentru adoptarea directivei este foarte scurt, ANPC a ales calea mai usoara pentru ca legea sa fie aprobata in procedura rapida. Darea in plata ar fi generat discutii aprinse ceea ce ar fi dus inevitabil la amanari.
Darea in plata mai are inca o sansa de aplicare prin legea speciala initiata de un grup de parlamentari. In prezent, proiectul a fost retrimis in Parlament spre reexaminare de catre presedintele tarii si urmeaza sa reintre in dezbateri.
Limitarea penalizarilor
Proiectul ANPC mentine insa o serie de masuri de ajutorare a persoanelor care nu mai pot plati ratele. Desi sunt mai putin eficiente, aceste aduc totusi un plus de protectie pentru consumatori:
- dobanda penalizatoare poate fi cu maxim 3% mai mare decat dobanda practicata la credit. Acest prag este limitat la 2%, daca imprumutatul se afla intr-o situatie delicata (somaj, reducerea drastica a venitului, decesul sotului/sotiei);
- dobanda penalizatoare se aplica doar la principalul datorat din ratele restante;
- penalizarile nu pot depasi soldul creditului;
- dupa declararea scadentei anticipate, dobanda penalizatoare poate fi cu maxim 2% mai mare decat dobanda curenta;
- dupa inceperea executarii silite, nu se mai pot percepe dobanzi si penalitati;
- perioada dintre declararea scadentei anticipate si inceperea executarii silite trebuie sa fie cuprinsa intre 3 si maxim 6 luni.
Toate aceste restrictii au ca scop sa limiteze valoarea penalitatilor pe care bancile le pot percepe.
De multe ori, bancile abuzeaza de diverse prevederi contractuale si ingroapa in datorii clientii, daca apar restante. In acest mod, scad dramatic sansele ca un consumator sa isi revina financiar si sa reia rambursarea normala a creditului.
O alta prevedere favorabila consumatorilor este introducerea unui termen de 6 luni, in care imprumutatul sa poata vinde imobilul, inainte de inceperea executarii silite sau de declararea scadentei anticipate a creditului.