ANPC protejeaza imaginea celor care inseala consumatorii

Foto: chanpipat/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: chanpipat/ FreeDigitalPhotos.net

ANPC si-a facut un obicei din a ascunde denumirea companiilor care jecmanesc consumatorii, atunci cand descopera practici ilegale.

In toata tarile civilizate, companiile care inseala consumatorii sunt aratati cu degetul pentru ca lumea sa se fereasca de ele.

Acesta este un comportament firesc deoarece daca populatia este avertizata care sunt firmele care incalca drepturile clientilor, consumatorii le vor evita pe viitor. Astfel, scade riscul ca alte persoane sa devina victime.

Pe de alta parte, orice companie va fi constienta ca riscul reputational este extrem de mare daca isi pacaleste clientii, astfel ca elanul inselaciunilor s-ar mai tempera.

De aceea, practica generala in toata UE (si nu numai) este ca autoritatile sa anunte de fiecare data, compania care a fost sanctionata si motivul pentru care s-a aplicat amenda. Nu conteaza ca este vorba de o banca, corporatie sau IMM – toate firmele care incalca drepturile consumatorilor sunt facute publice.

La noi, in schimb, ANPC tine secret numele celor care incalca drepturile consumatorilor, indiferent de domeniul de activitate. Imaginea lor este mereu protejata de ANPC.

Astfel, ei pot insela mai departe consumatorii, deoarece publicul larg nu stie de cine sa se fereasca. Un comerciant care vinde carne stricata astazi si este amendat, poate maine sa vanda lejer carne catre alti consumatori.

La fel, o banca ce si-a prejudiciat clientii prin clauze abuzive la credite, poate mai departe sa practice  aceleasi conditii catre alti consumatori, care nu suspecteaza nimic. Recent, ANPC tocmai a anuntat ca a castigat un proces cu o banca, pentru rebotezarea comisionului de risc in comision de administrare. Reputatia bancii este insa intacta, deoarece ANPC i-a protejat identitatea.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

1 Comentariu
  • mai nou, cei din Teleorman dau castig de cauza bancilor

Comentariile sunt inchise.