ANAF ofera online informatii fiscale pentru toate persoanele fizice

anaf-img1Persoanele fizice din intreaga tara isi pot verifica online situatia fiscala, cu ajutorul aplicatiei Spatiul Privat Virtual.

Ministerul Finantelor Publice a extins Spatiul Privat Virtual la nivelul intregii tari, un proiect pilot demarat initial pentru persoanele cu domiciliul in Bucuresti si Ilfov.

Orice persoana isi poate acum consulta online propria situatie fiscala, putand afla informatii precum:

  • soldul obligatiilor neachitate
  • decizia de impunere anuala (incepand cu cea aferenta anului 2013)
  • nota privind obligatiile fiscale (cu care se poate prezenta la Trezorerie pentru a face plata la ghiseu sau cu ajutorul careia va putea completa usor un ordin de plata prin banca)
  • informatiile cuprinse in declaratia 112 (sumele declarate de angajator pentru plata contributiilor de asigurari sociale)

 

Cum se deschide un cont?

Pentru a accesa aplicatia, persoanele trebuie sa se identifice electronic prin certificate digitale calificate sau prin credentiale de tip nume/parola insotite de coduri de autentificare de unica folosita.

Pentru deschiderea unui cont, persoanele trebuie mai intai sa se inregistreze online. Cei care au primit decizia de impunere anuala pentru anul 2012 (cum sunt persoanele ce obtin venituri din activitati independente) isi pot folosi datele din decizie pentru a-si activa contul online. Restul persoanelor trebuie sa se prezinte la administratia fiscala pentru activarea contului.

Proiectul urmeaza sa fie dezvoltat pentru a extinde categoriile de documente si informatii comunicate. De asemenea, se are in vedere diversificarea procedurii de autentificare, pentru a permite pe viitor utilizarea telefonului mobil sau a cardului de sanatate.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult