Alpha Bank fenteaza scaderea Euribor la credite

alpha bank imgAtunci cand dobanzile interbancare scad si devin prea mici, bancile gasesc trucuri pentru a mentine costul creditului la un nivel mai ridicat. Alpha Bank a schimbat indicele de referinta.

Din aprilie 2015, indicele Euribor la 3 luni a trecut sub pragul de 0%, luand valori negative. In loc sa se tempereze, scaderile continua lent, astfel ca acum indicele a ajuns la -0,02%.

Evident, atunci cand indicele de referinta de la credite scade, clientii au de castigat deoarece vor beneficia de costuri mai reduse.

Alpha Bank a decis recent sa puna capat acestei evolutii si a schimbat oferta la creditele in euro. La toate produsele, banca a pastrat aceleasi marje de dobanda, dar a inlocuit indicele de referinta utilizat: Euribor la 3 luni a fost schimbat cu Euribor la 6 luni.

Noul indice are acum valori de 0,05%, astfel ca dobanzile practicate de Alpha Bank la creditele in euro s-au majorat putin.

In paralel, banca a eliminat din oferta si reducerea de dobanda de 0,5 puncte procentuale oferita clientilor care isi vireaza salariul la banca. Acum, Alpha Bank are aceleasi costuri atat pentru clientii care isi incaseaza salariul la banca, cat si pentru restul.

Comportamente similare se observa tot mai des in ultima perioada. In conditiile in care dobanzile interbancare scad, bancile compenseaza acest lucru fie prin marje mai mari, prin alegerea unui indice cu valori mai inalte.

Acest lucru arata ca bancile nu sunt inca pregatite sa acorde credite in conditiile unor dobanzi scazute, decat daca sunt asistate financiar de catre stat, asa cum se intampla in programul Prima Casa.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult