Agent de vanzari: Este ilegal sa primesti doar salariul de baza in concediul de odihna

Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net

Agentii de vanzari care sunt platiti pe baza de comisioane trebuie sa primeasca in concediul de odihna un salariu care sa tina cont si de comisioanele incasate in perioada anterioara, nu doar salariul de baza.

Agentii de vanzari au, in general, un salariu de baza mai redus si o componenta variabila, care depinde de volumul vanzarilor efectuate in fiecare luna. Atunci cand merg in concediu de odihna, evident, nu mai fac nicio vanzare, astfel ca primesc uneori doar salariul de baza. Aceasta practica este insa ilegala.

Un agent de vanzari de la British Gas a dat in judecata compania, deoarece aceasta nu a tinut cont de comisioanele generate anterior atunci cand i-a platit remuneratia din concediul de odihna.

Instantele din Marea Britanie s-au adresat apoi Curtii de Justitie a UE, care a decis ca salariul din concediu trebuie sa tina cont si de comisioanele din vanzari, realizate in perioada anterioara.

In cazul analizat, comisionul era calculat lunar si platit in luna urmatoare. In perioada in care a fost in concediu, el a primit salariul de baza si comisioanele cuvenite pentru vanzarile din luna anterioara.

Dupa ce s-a terminat concediul, el a incasat doar salariul de baza, deoarece nu avea cum sa genereze noi vanzari pe durata concediului.

Angajatorul trebuie sa tina cont si de veniturile din comisioane

Curtea a apreciat ca o astfel de practica descurajeaza salariatii sa mai mearga in concediu, deoarece situatia lor financiara va fi afectata ulterior. In cazul analizat, comisioanele reprezentau 60% din venitul net lunar.

Totodata, Curtea a aratat ca aceasta practica incalca directiva organizarii timpului de lucru care impune ca remuneratia din concediul de odihna sa corespunda cu venitul incasat in mod normal de catre salariat.

In cazul in care salariul este format din mai multe componente, Curtea a precizat ca “remuneratia normala platita pe durata concediului” necesita o analiza speciala. In acest sens, orice aspect care este strans corelat cu sarcinile pe care salariatul trebuie sa le efectueze si cu remuneratia acestuia, conform contractului de munca, devine relevant pentru calculul remuneratiei normale din perioada concediului de odihna.

Curtea a transmis autoritatilor britanice, ca este de competenta lor sa stabileasca perioada reprezentativa pentru calcul comisioanelor care sa fie incluse in remuneratia acordata pe perioada concediului.

Decizia Curtii Europene a UE este aplicabila si Romania, astfel ca toti agentii de vanzari care sunt platiti pe baza de comisioane au dreptul sa ceara angajatorilor ca remuneratia lor din concediu sa tina cont si de comisioanele incasate in perioada anterioara.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult