4 sfaturi utile pentru asigurarea obligatorie de locuinta

Foto: digitalart/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: digitalart/ FreeDigitalPhotos.net

Asigurarea locuintei este obligatorie pentru toate persoanele care detin o locuinta in proprietate. Expertul Banilor iti prezinta 4 sfaturi utile legate de aceasta asigurare.

1

Locuinta trebuie asigurata in 5 zile de la achizitie

Aceasta obligatie este valabila pentru persoanele care cumpara o locuinta neasigurata (cum ar fi una nou construita sau una pe care vechiul proprietar nu a asigurat-o). Termenul legal este de maxim 5 zile lucratoare de la data autentificarii actului de proprietate.

2

Asigurarea obligatorie se cedeaza la vanzarea locuintei

In cazul in care o persoana vinde o locuinta asigurata, este obligat sa inmaneze asigurarea obligatorie noului cumparator. Aceasta operatiune va fi consemnata in contractul de vanzare-cumparare. Cumparatorul este obligat apoi sa notifice societatea de asigurare – de la care s-a cumparat polita – de schimbarea proprietarului, in termen de 5 zile lucratoare. Cu aceasta ocazie, se va emite un act aditional la polita, unde se va consemna noul proprietar.

3

Extinderea locuintei fara autorizatie anuleaza polita

Persoanele care vor sa-si extinda sau sa-si modifice locuinta, trebuie sa obtina autorizatie de constructie. In cazul in care nu se respecta aceasta procedura, iar lucrarile afecteaza structura de rezistenta, nu vor fi despagubiti in cazul in care se produce un risc asigurat.

4

Persoanele neasigurate nu beneficiaza de ajutoare de stat

Persoanele care nu au incheiat o asigurare obligatorie pentru locuinta nu vor putea beneficia de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, pentru prejudiciile produse locuintelor ca urmare a unor dezastre naturale.

Mai multe informatii utile despre aceasta asigurare gasiti in Ghidul pentru asigurarea obligatorie a locuintei.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult