4 capcane la plata despagubirilor RCA
Societatile de asigurare pun in practica diverse tactici pentru a impiedica pagubitii sa beneficieze de valoarea reala a despagubirii cuvenite. Afla la ce trebuie sa fii atent!
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat o lista cu practicile incorecte intalnite in sectorul asiguratorilor, prin care asiguratorii incearca sa diminueze valoarea despagubirilor.
Expertul Banilor va prezinta mai jos principalele capcane ce apar pe parcursul unui dosar de dauna:
Dotarile suplimentare si kilometrajul sunt ignorate
Asiguratorii nu tin seama de dotarile suplimentare ale autoturismului la data producerii accidentului pentru stabilirea valorii de nou si de parcursul in km ai vehiculelor, pentru stabilirea gradului de uzura. In acest mod, se diminueaza in mod nejustificat valoarea maxima a despagubirii.
Dauna totala nu este comunicata la timp
Pagubitul nu este informat in termenul legal ca dauna suferita se incadreaza in situatia de dauna majora. In cazul in care acesta efectueaza reparatia, poate fi pus in situatia de a plati diferenta dintre valoarea reparatiei si valoarea reala a vehiculului. El ar fi putut opta sa primeasca valoarea despagubirii, renuntand la efectuarea reparatiei.
Nu toate pagubele sunt constatate
O alta tactica este ca in procesul verbal initial de constatare sa nu fie incluse toate piesele avariate. In acest fel, perioada de finalizare a dosarului de daune se prelungeste pana la 3 luni, cat este termenul maxim legal.
Oferta de despagubire vine cu intarziere
Tot cu scopul de a testa rabdarea pagubitilor – astfel incat acestia sa se multumeasca cu orice suma de bani – unele societati transmit cu intarziere oferte de despagubire. Legea permite asiguratorilor sa solutioneze dosarul in maxim 3 luni, iar unele societati sunt dispuse sa prelungeasca cat mai mult agonia pagubitilor, pentru a-i forta sa accepte sume modice ca si despagubire.