3 moduri pentru a scadea rata lunara la banca

Expertul Banilor iti arata cum iti poti reduce rata lunara la creditul ipotecar, astfel incat presiunea lunara asupra bugetului familial sa scada. Chiar daca rata dobanzii s-a majorat sau cursul de schimb a urcat, pot fi solutii pentru ca rata lunara sa fie tinuta sub control.

Solutiile prezentate mai jos sunt ordonate in functie de beneficiile aduse consumatorilor. Prima varianta reprezinta solutia cea mai buna, in timp ce ultima  – solutia de ultima instanta.

  • Rambursarea anticipata– este solutia cea mai simpla si mai eficienta pentru a reduce rata lunara. In cazul in care ai un depozit la termen, iar banii respectiv nu sunt destinati pentru situatii de urgenta, poti folosit sumele respective pentru a face o rambursare anticipata.O alta metoda este sa iti propui sa economisesti lunar o suma de bani. Chiar daca suma lunara este mica, in 6-12 luni vei strange o suma importanta, cu care poti face o rambursare anticipata.Pentru ca rata lunara sa scada dupa plata anticipata, trebuie sa precizezi ca doresti ca graficul sa fie refacut pe aceeasi perioada de rambursare.

 

  • Refinantarea – este o solutie care economiseste bani, dar presupune mai mult efort din partea clientului. El trebuie sa contracteze un credit nou, ceea ce inseamna depunerea unui nou dosar de credit, schimbarea ipotecii si evaluarea imobilului.Daca oferta de refinantare are un cost mult mai redus, atunci efortul este mai mult decat justificat. La un credit ipotecar, o rata a dobanzii cu 1-2 puncte procentuale mai mica, inseamna economii de mii de euro pe toata durata de rambursare.

 

  • Reesalonarea– in cazul in care veniturile nu iti permit sa pui in aplicare planul de mai sus, poti alege varianta reesalonarii creditului. In acest fel, perioada de rambursare se majoreaza, astfel ca rata lunara se va reduce.Aceasta solutie prezinta insa dezavantajul ca majoreaza suma totala de rambursat la credit. Daca perioada creste, atunci clientul va plati dobanda o perioada mai lunga. Sunt cazuri cand bancile chiar majoreaza rata dobanzii la reesalonarea creditului, ceea ce urca si mai mult costul finantarii.Daca plata ratei lunare a devenit extrem de dificila, aceasta este poate singura solutie pentru a nu acumula restante. Este recomandat ca atunci cand situatia financiara se imbunatateste, clientul sa solicite scurtarea la loc a perioadei de rambursare.


Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult