3 avertismente inainte de solicitarea unui credit

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Orice persoana care solicita credit de la banca trebuie sa stie ca va fi total neprotejata in eventualitatea in care nu isi va putea plati ratele la timp. ExpertulBanilor.ro iti arata de ce gradul de protectie al consumatorilor in asemenea situatii este aproape inexistent.

Protectia consumatorului s-a imbunatatit mult in ultimii ani, in domeniul serviciilor financiare, insa o zona a ramas total descoperita: restantierii. O data ajuns in aceasta situatie, este ca si cum ai fi expulzat din Uniunea Europeana. Drepturile tale se retrang foarte mult.

1

Nu exista limita pentru penalitati de intarziere

Atunci cand acumulezi restante, banca incepe sa aplice dobanda penalizatoare, care poate fi de 2-3 ori mai mare decat dobanda standard. Datoria creste foarte repede si poate depasi chiar suma imprumutata initial.

Este posibil sa platesti 10 ani un credit, iar daca devii restantieir ulterior, toate sumele rambursate aproape ca nu mai conteaza.

De cele mai multe ori, sunt de ajuns 3 luni de intarziere ca datoria sa devina aproape imposibil de rambursat.

Cauza acestui pericol
In Romania, legea nu limiteaza nivel dobanzii penalizatoare, asa cum se intampla in majoritatea statelor UE. In mod normal, dobanda penalizatoare ar trebui sa fie egala cu dobanda la care se ramburseaza creditul, ca in multe tari.

2

Ramai dator pe viata

Procedura de executare silita ofera bancilor multiple drepturi pentru a-si recupera sumele imprumutate. Mai mult, Codul de procedura civila a fost modificat in martie 2013, aducand noi facilitati pentru creditori.

Atunci cand imprumutul este de valori mari – cum este cazul creditelor ipotecare – banca te va arunca in stada si iti va vinde locuinta la licitatie. Pretul de vanzare in asemenea situatii este foarte mic si este putin probabil sa acopere intreaga datorie.

Dar asta nu e problema bancii, ci a ta! Banca isi va recupera diferenta de suma prin popriri din veniturile viitoare. Astfel, ani de zile, ti se va retine bani din salariu, pana cand datoria va fi achitata integral.

Cauza acestui pericol
Legea falimentului personal este blocata pe termen nedefinit in Parlament, ca urmare a presiunilor facute de bancheri, la nivelul guvernelor, Comisiei Europene si FMI.

3

Amenintari si hartuire permanenta

In cazul creditelor de valori mici – cum sunt creditele fara garantii – bancile vand, de regula, creditele neperformante catre companii specializate de recuperare de creante. Acestea platesc un procent foarte mic din valoarea datoriei (in jur de 5-6%), apoi se napustesc asupra clientilor cu telefoane si amenintari, pentru a recupera cat mai mult din datorie.

Mai mult, continua sa adauge dobanda penalizatoare la sumele datorate, astfel ca un credit de 1.000 euro se poate transforma si intr-o datorie de 10.000 euro.

O data ajuns la mana recuperatorilor, vei fi asaltat cu telefoane de dimineata pana seara, vor povesti problemele tale la vecini, prieteni, colegi de serviciu, astfel ca iti vor distruge toata viata sociala.

Este posibil sa te ameninte cu consecinte foarte dure (cum ar fi inchisoarea) sau chiar sa te injure.

Cauza acestui pericol
Legea recuperatorilor de creante este blocata pe termen nedefinit, prin intermediul acordului cu FMI, ca urmare a bunelor relatii dintre banci, guvern, FMI si Comisia Europeana.

Verifica atent posibilitatile tale financiare!

In concluzie, inainte de a obtine un imprumut, este extrem de important sa te asiguri ca poti rambursa creditul fara probleme. Daca venitul tau nu este sigur sau abia iti permiti sa platesti ratele, mai bine amani decizia pana cand esti pregatit financiar.

ExpertulBanilor.ro te ajuta sa iti analizezi atent posibilitatile financiare, cu ajutorul Planului financiar. Acesta iti arata daca bugetul tau este echilibrat si in ce masura iti poti permite sa achiti ratele la un eventual credit.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult