10 sfaturi financiare pentru folosirea banilor in vacanta

BCR a publicat o lista cu 10 sfaturi pentru utilizarea banilor in vacanta. Expertul Banilor ia la puricat sfaturile BCR si iti spune ce omit aceste recomandari. Vezi mai jos care este adevarul gol-golut!

 

1

BCR: Foloseste cardul pentru plata la comercianti, deoarece comisionul este 0% si eviti riscul de a pierde numerarul.

Expertul Banilor: Plata cumparaturilor direct cu cardul nu implica niciun comision si in plus eviti comisionul de retragere de numerar.

Daca pleci intr-o vacanta in strainatate, plata cu cardul nu este intotdeauna cea mai buna solutie. La BCR, de exemplu, exista un comision de schimb valutar de 2%.

In plus, cursul de schimb s-ar putea sa fie mai dezavantajos decat cel de la casele de schimb. O solutie mai prudenta este sa cumperi valuta din Romania si sa faci cumparaturile cu cash. Trebuie sa fii insa atent la hotii de buzunare!

2

BCR: Daca ai nevoie de numerar foloseste bancomatele propriei banci. Daca ai un card BCR si pleci in Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, nu pleca cu banii cash din Romania, ci foloseste bancomatele bancilor membre ale Erste Group.  Evitati astfel riscul furturilor, iar comisioanele sunt aceleasi ca la ATM-urile BCR din tara.

Expertul Banilor: afirmatia este corecta pentru cei care isi petrec vacanta in tara.

Daca pleci in strainatate apare problema schimbului valutar. Astfel, daca ai un card BCR si retragi euro din Austria de la un bancomat Erste, vei plati un comision de 2%, in ciuda asigurarilor date de BCR.

Daca esti atent unde tii portofelul, este mult mai ieftin sa pleci cu cateva sute de euro direct din tara, decat sa retragi numerar cu cardul de la ATM.

3

BCR: Cand ridicati bani de la ATM, sau cand platiti cu cardul, acoperiti tastatura cand introduceti codul PIN.

Expertul Banilor: 100% recomandat

4

BCR: Aveti nevoi de bani schimbati? Utilizati retragerea de bani de la ATM-urile bancilor locale membre Erste Group in locul caselor de schimb valutar obscure sau schimbati bani doar la banci. Comisioanele ascunse pot sa aduca pierderi mult mai mari decat diferenta de curs.

Expertul Banilor: cumpara mai bine euro inainte sa pleci din tara, alegand o casa de schimb cu curs avantajos. In Romania, casele de schimb valutar nu mai au voie sa perceapa comisioane la schimbul valutar, iar cursurile sunt obligatoriu afisate la ghiseu.

In strainantate, insa poti plati comisioane destul de ridicate la casele de schimb, astfel ca este mai sigur sa retragi bani de la ATM, daca nu ai apucat sa cumperi valuta din timp.

5

BCR: Bucurati-va de plata in pana la 24 Rate Egale cu Dobanda 0% prin utilizarea cardurilor de credit BCR in reteaua de comercianti parteneri la plata in rate, pentru a va plati vacanta sau cumparaturile pentru concediu.

Expertul Banilor: A plati o vacanta in rate este o mare prostie. Vacanta trebuie platita din economiile de care dispui. Altfel, anul viitor nu vei mai pleca nicaieri si vei plati toata vara rate la banca pentru concediul de anul trecut. Nu te lasa pacalit de posibilitatea unui credit si alege mai bine o vacanta adaptata bugetului de care dispui.

In plus, plata in rate cu dobanda 0% poate ascunde foarte multe capcane. Daca intr-o luna intarzii plata, banca incepe sa perceapa dobanda. In plus, daca utilizezi cardul si pentru alte cumparaturi ulterior, trebuie sa le rambursezi integral la prima scadenta. Altfel, creditul fara dobanda devine unul cu dobanda.

6

BCR: Folositi cardurile de credit pentru a plati la comercianti cumparaturile de vacanta beneficiind de perioada de gratie (pana la 53 de zile in cazul BCR). Astfel, nu trebuie sa va reduceti bugetul de vacanta. In plus, prin intermediul cardurilor de credit BCR, aveti cumparaturile asigurate pentru o perioada de timp dupa achizitionare.

Expertul Banilor: Perioada de gratie este un beneficiu important al cardurilor de credit. Din pacate, majoritatea clientilor nu isi permit acest lux. Bancile stiu comportamentul de plata al clientilor si mizeaza pe faptul ca nu vor putea rambursa integral cumparaturile la prima scadenta.

Prin urmare, daca pleci in vacanta si cheltuiesti prea mult, cand te intorci s-ar putea sa iesi din perioada de gratie.

Asigurarea cumparaturilor pare un serviciu util, pana citesti conditiile in care se platesc despagubirile. Dupa ce le citesti, afli ca vei beneficia de despagubiri in situatii care se pot intampla extrem de rar. Asa ca mai bine economiseste banii si nu cumpara aceste asigurari.

7

BCR: Profitati de bonusarea platilor cu cardurile BCR pentru platile direct la comercianti. BCR ofera puncte de loialitate pentru fiecare leu cheltuit cu cardul bancar

Expertul Banilor: Prin programul de bonus, banca te incurajeaza sa cheltuiesti cat mai mult cu cardul de credit. Pentru fiecare tranzactie, primesti puncte care se transforma in bani. Problema este ca aceste puncte valoreaza foarte putin.

La fiecare leu cheltuit primesti 1 punct. Iar 1 punct valoreaza 0,006 lei. Prin urmare, daca ai cheltuit 1.000 lei cu cardul de credit BCR, primesti inapoi 6 lei. Sunt insa carduri emise de alte banci care platesc bonusuri atractive.

8

BCR: Urmariti extrasele de cont, de oriunde din lume, cu ajutorul Canalelor Alternative (internet si phone banking) pentru a avea o mai buna evidenta a banilor cheltuiti si a evita surprizele neplacute.

Expertul  Banilor: Monitorizarea tranzactiilor din cont este o masura de precautie foarte buna, insa nu trebuie exagerat. E greu de crezut ca de oriunde in lume poti avea acces la internet securitizat. Nu folositi niciodata retelele publice de internet (aeroport, restaurante, hoteluri) pentru a face tranzactii bancare. Aceste retele nu sunt sigure, iar calculatorul tau poate fi usor accesat de un hacker.

9

BCR: Interesati-va inainte sa plecati in vacanta care sunt plafoanele zilnice de retragere numerar ale bancii cu care lucrati. Daca le considerati prea mici, faceti o cerere la consilierul personal pentru marirea lor. De exemplu, la BCR suma maxima care poate fi retrasa zilnic de la bancomat prin intermediul unui card de debit standard este echivalentul a 3000 lei.

Expertul Banilor: Este o masura buna daca ai neaparat nevoie sa retragi sume mari de la bancomate. La retragerea de numerar, exista un comision minim care este perceput de banca, indiferent de suma. Prin urmare, vei plati comisioane mai mici daca faci o singura retragere decat daca faci mai multe retrageri de valori mici.

10

BCR: Asigurati-va inainte sa plecati ca stiti unde sa sunati in caz ca aveti probleme cu cardul: l-ati pierdut, va este furat, se blocheaza, aveti nelamuriri legate de sumele cheltuite.

Expertul Banilor: 100% recomandat. Sunati la 021.CARDURI daca aveti un card BCR, BRD, Bancpost, Banca Transilvania sau CEC Bank.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult