Warranturile, o noua metoda de a face bani la bursa

Foto: 1shots/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: 1shots/ FreeDigitalPhotos.net

Investitorii la bursa au la dispozitie un nou instrument financiar – warrantul – prin care pot face bani atunci cand pretul actiunilor creste, dar si atunci cand actiunile scad. Expertul Banilor iti prezinta avantajele si riscurile asociate.

Bursa de la Bucuresti a introdus un nou tip de instrument financiar – warrantul – care ofera investitorilor noi posibilitati de a castiga bani.

In mod traditional, castigurile la bursa se fac atunci cand vinzi actiunile la un pret mai mare decat cel de achizitie. Warrantul iti permite sa faci bani, indiferent de evolutia actiunilor, cu conditia sa intuiesti corect evolutia acestora.

Ce este warrantul?

Warrantul confera investitorului care il achizitioneaza dreptul (dar nu si obligatia) de a vinde sau cumpara un activ la un anumit pret, la o data fixata in viitor.

Warranturile sunt de doua tipuri:

  • Call warrant: iti da dreptul sa cumperi o anumita actiune la pretul stabilit
  • Put warrant:  iti da dreptul sa vinzi o actiune la pretul stabilit.

Call warantul este atractiv daca anticipezi ca pretul actiunilor va creste, iar Put warrantul iti va genera castig daca actiunile scad.

Toate warranturile listate la BVB sunt decontate la data scadenta, investitorii incasand in cont castigul cuvenit (diferenta dintre pretul de exercitare si pretul de piata).
 
Astfel, investitorul are dreptul de a primi o suma de bani echivalenta cu diferenta pozitiva dintre pretul de exercitare si valoarea activului suport la expirare (fara a lua in calcul alte comisioane si taxe).

Cum se obtine profit?

Cel mai bun mod pentru a intelege cum functioneaza aceste produse este cu ajutorul unor exemple practice.

Unul din warranturile disponibile are ca activ suport actiunea BRD, fiind de tip call. Pretul de exercitare este de 12 lei, iar data expirarii este 21 iunie 2017.

Daca ai cumparat un warrant de acest tip, ai dreptul ca, peste 1 an, sa cumperi actiuni BRD la pretul de 12 lei pe titlu.

Daca peste 1 an, actiunea BRD se va tranzactional la 13 lei pe titlu, atunci warrantul o sa valoreze 1 leu la scadenta (deoarece tu cumperi la pretul din warrant si vinzi la pretul pietei).

Unele warranturi au multiplicatori, prin care acest castig se poate amplifica. In cazul warranturilor BRD, multiplicatorul este insa de 1. Deci, profitul in acest caz va fi de 0,58 lei.

In prezent, pretul la care se poate cumpara acest warrant este de 0,42 lei. In acest context, randamentul ar fi de 138% (0,58/0,42 x 100).

Profit Warrant Call

Valoarea warrantului la maturitate = (Pret Piata – Pret Exercitare) x Multiplicator

Profit = Valoare warrant la maturitate – Cost warrant

Castigurile foarte mari sunt posibile datorita efectului de levier. Warrantul te ajuta sa faci tranzactii de volum foarte mare, cu sume mici de bani.

De exemplu, o actiune BRD este cotata acum la 9,9 lei, ceea ce inseamna ca necesita un efort financiar de peste 20 ori mai mare decat un warant.

Cum profiti de scaderea actiunilor?

Atunci cand actiunile scad, investitorii pierd bani. Nu neaparat! Warrantul poate transforma o scadere a pretului in profit.

Acest lucru este posibil cu ajutorul warantului de tip Put, care iti da dreptul sa vinzi la un pret stabilit.

De exemplu, un warrant put disponibil la BVB are ca activ suport actiunile Fondului Proprietatea (FP). Pretul de exercitare este 0,67 lei, iar data expirarii – 15 iunie 2016.

Acest warrant are un multiplicator de 10. Acest lucru inseamna ca la data expirarii, se ofera un castig de 10 ori mai mare decat diferenta de pret.

De exemplu, daca peste 1 an, o actiune FP va fi cotata la 0,57 lei, atunci warrantul o sa valoreze 1 leu ( [0,67-0,57] x 10 ).

Cum warrantul costa in prezent 0,64 lei, atunci profitul care s-ar putea obtine ar fi de 0,36 lei pe warrant. Randamentul final va ajunge la 56%.

Profit Warrant Put
Valoarea warrantului la maturitate = (Pret Exercitare – Pret Piata) x Multiplicator

Profit = Valoare warrant la maturitate – Cost warrant

Pierderile pot fi monumentale!

Oportunitatile foarte mari de castig pe care warranturile le permit sunt insotite insa de un risc pe masura. Daca la scadenta, pretul activului suport evolueaza nefavorabil, atunci warrantul nu valoreaza nimic. Astfel spus, pierzi toti banii investiti.

Revenind la exemplele anterioare, daca peste 1 an, pretul actiunii BRD va fi de 11,50 lei, atunci pierzi tot capitalul investit. Conform contractului, tu ai dreptul sa cumperi actiuni BRD la pretul de 12 lei. In cazul in care pretul pietei este mai mic, atunci acest drept nu valoreaza nimic.

Similar se intampla si cu warrantul de tip Put. Daca titlurile FP se vor tranzactiona la 0,8 lei pe actiune, atunci warrantul are valoare zero. El iti da dreptul sa vinzi sub pretul pietei.

Aceste instrumente financiare sunt recomandate persoanelor care au cunostinte avansate despre pietele financiare, tocmai din cauza acestor riscuri mari la care te expun.

In prezent, sunt listate la BVB, 30 de warranturi emise de Raiffeisen Centrobank, pe urmatoarele active suport:
•    actiuni: Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, BRD, OMV Petrom, Electrica, Romgaz
•    indici: ROTX® EUR, EURO STOXX 50®
•    marfuri: Aur

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult