Vanzarea locuintei este impozitata intr-un mod inechitabil

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Venitul obtinut din vanzarea locuintelor este impozitat intr-un mod inechitabil la noi, statul roman colectand taxe chiar si atunci cand contribuabilii sufera pierderi majore. Expertul Banilor prezinta solutia adecvata ce ar trebui adoptata.

Legea privind darea in plata a scos in evidenta inca o daca modul inechitabil in care impozitul pe transferul proprietatilor imobiliare este conceput la noi.
 
Cei care apeleaza la darea in plata sufera pierderi financiare, dar conform Codului Fiscal ei trebuie impozitati deoarece, in opinia fiscului, ar obtine venituri.

Finantele dau din lac in put

Ministerul de Finante a propus recent corectarea acestei situatii, printr-o solutie la fel de discutabila: persoanele sunt scutite de la plata impozitului la prima darea in plata.

Evident nu are nicio logica sa scutesti clientul prima oara, dar a doua oara sa-l taxezi. Motivul oficial pentru care s-a introdus scutirea a fost ca aceste persoane se confrunta cu dificultati financiare.

In mod firesc, putem presupune ca de fiecare data cand cineva apeleaza la darea in plata se confrunta cu probleme financiare (bancile ar ceva de comentat probabil la aceasta afirmatie!).

Cum ar trebui calculat impozitul?

Toate aceste probleme au o cauza mult mai profunda: impozitul pe vanzarea locuintei este gresit fundamentat si nu este adaptat la realitatile din economie.

Impozitul se calculeaza la valoarea de vanzare a locuintei (vezi Calculator Impozit Vanzare Imobil), cand de fapt ar trebui sa se calculeze doar la castigul obtinut din vanzarea locuintei.

Daca o persoana a cumparat o locuinta cu 70.000 euro si acum o vinde cu 50.000 euro, acest lucru nu inseamna ca a obtinut vreun venit ca sa fie impozitat.

Dimpotriva, a suportat o pierdere si vanzatorul nu ar trebui sa plateasca niciun impozit pe venit catre stat. Nu degeaba acest principiu se aplica de majoritatea statelor dezvoltate.

Care este practica in Occident?

In Marea Britanie, de exemplu, vanzatorul este obligat sa achite un impozit doar pentru castigul realizat din vanzarea unui proprietati imobiliare. Iar acest castig se determina ca diferenta intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv cheltuielile efectuate in timp pentru imbunatatirea locuintei.

Mai mult, daca imobilul vandut a fost folosit ca resedinta de catre vanzator, acesta este scutit de la plata impozitului. In acest mod, statul ajuta populatia sa-si imbunatateasca standardul de viata, dar ii taxeaza pe cei care fac speculatii imobiliare.

Si in Franta, populatia este scutita de orice impozit pe venit, atunci cand are loc vanzarea unui imobil folosit ca locuinta principala. In celelalte cazuri, baza de impozitare o reprezinta castigul de capital, fiind posibile diverse deduceri suplimentare pentru cheltuielile de imbunatatire a casei.

In Germania, se aplica acelasi principiu, iar impozitul se calculeaza doar la castigul de capital obtinut din vanzarea locuintei. Iar in cazul in care ai detinut locuinta timp de 10 ani, nu mai platesti niciun impozit.

Toate aceste exemple arata ca statul roman taxeaza in mod nejustificat proprietarii care isi vand locuintele, avand in vedere ca preturile au scazut semnificativ fata de perioada de boom economic. In plus, nu exista niciun stimulent fiscal pentru a ajuta familiile sa se mute in locuinte mai mari, asa cum se practica in statele occidentale.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult