Un nou val de scaderi loveste dobanzile la depozite

Foto: supakitmod/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: supakitmod/ FreeDigitalPhotos.net

Sezonul reducerilor de dobanzi la depozite a reinceput, astfel ca bancile mai ciupesc din castigurile oferite deponentilor. Marile banci au ajuns sa nu mai aiba ce sa taie in anumite cazuri.

Dupa cateva luni de pauza, bancile au reinceput sa analizeze dobanzile la depozitele in lei, cautand sa mai reteze din bonficatiile oferite deponentilor.

Tendinta a fost data de dobanzile interbancare, unde s-au inregistrat noi minime. De exemplu, Robor la 6 luni a coborat pentru prima oara sub pragul de 1%. Indicele principal  – Robor la 3 luni – a scazut si el in ultima luna cu aproximativ 0,1%.

Un semnal important a venit de la BCR, care a decis a ajusteze in jos dobanzile in lei, de la 1 septembrie. Singura scadenta nemodificata a fost cea de 1 luna, unde dobanzile au ajuns atat de jos (0,25%), incat nu se mai justifica o noua scadere.

Banca a luat insa in vizor scadenta de 6 luni, unde a aplicat o reducere de 0,25 puncte procentuale, astfel ca dobanzile au coborat pana la 0,5%. Pentru scadentele mai lungi, dobanzile au fost taiate cu numai 0,1 puncte procentuale.

Au urmat apoi si alte banci. Bancpost a dus in jos dobanzile cu 0,1 puncte procentuale, iar OTP Bank cu 0,15 puncte procentuale.

BRD a scazut deja dobanzile la inceputul lunii august, cand a operat o diminuare cu 0,1 puncte procentuale.

La cat a ajuns castigul pe 1 an?

In cazul in care vrem sa economisim 5.000 lei pe o perioada de un an, ratele dobanzilor oferite de banci sunt cuprinse intre 2,35% la TBI Bank si 1% la Raiffeisen Bank.

In materie de castiguri efective, diferentele dintre banci sunt insa si mai mari, deoarece intra in joc si comisioanele de administrare a conturilor curente. Se poate inregistra o pierdere de aproape 14 lei la ING Bank, dar se poate ajunge si la un castig de 86 lei la Ideea Bank.

Aceste castiguri nu tin cont de comisionul de retragere de numerar. Daca adaugam si acest cost, la 8 banci se vor inregistra pierderi.

Expertul Banilor te ajuta sa afli rapid toate aceste informatii in sectiunea Depozite la termen, pentru a lua o decizie informata.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult