TVA la alimente scade la 9%

Foto: FreeDigitalPhotos.net/ xedos4
Foto: FreeDigitalPhotos.net/ xedos4

Cota de TVA la alimente va scadea de la 24% la 9% din iunie 2015, conform modificarilor aduse Codului Fiscal. Masura este menita sa reduca pretul produselor alimentare.

Guvernul a aprobat extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% si pentru produsele alimentare si serviciile de catering, prin OUG nr. 6/2015, publicata in Monitorul Oficial in data de 7 aprilie. Modificarile intra in vigoare de la 1 iunie 2015.

Cota redusa de TVA se va aplica pentru urmatoarele produse:

  • alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice;
  • animale si pasari vii din specii domestice;
  • seminte;
  • plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor;
  • produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.

 

Principalul obiectiv al acestei masuri este sa creasca puterea de cumparare a persoanelor cu venituri mici. Guvernul mizeaza ca reducerea cotei de TVA va conduce la ieftinirea alimentelor, astfel ca populatia va putea cumpara cu aceeasi bani mai multe produse.

Mai mult, persoanele cu venituri mici vor avea la dispozitie bani suplimentari pentru a cumpara si alte produse pe care anterior nu si le permiteau, astfel ca toti comerciantii ar avea de castigat.

Totodata, se urmareste diminuarea evaziunii fiscale in domeniul turismului, prin aplicarea unui TVA de 9% in domeniul serviciilor de catering si restaurant. Atunci cand impozitele scad, comerciantii tind sa se conformeze in mod voluntar, deoarece castigul pe care l-ar obtine prin incalcarea legii devine mai putin tentant comparativ cu riscurile la care se expun.

Guvernul ia in calcul un efect similar cu cel generat dupa reducerea cotei de TVA la paine in septembrie 2013. In urma cu cateva luni, Ministerul de Finante estima ca, in acest mod, s-au adus in plus la buget 300 milioane lei in perioada septembrie 2013-iulie 2014.