Clauze abuzive: Tribunalul specializat ar putea face jocurile bancilor

Ponta si IsarescuNoul tribunal care va judeca procesele privind clauzele abuzive din contractele de credit ar putea proteja in realitate bancile si nu clientii. ExpertulBanilor.ro va prezinta ce pregatesc premierul Ponta si guvernatorul Isarescu.

In octombrie 2013, au intrat in vigoare noile prevederi ale legii clauzelor abuzive, care permit eliminarea in masa a practicilor abuzive din contractele de credit. Aceste procese urmeaza sa fie judecate de un tribunal specializat, care se va infiinta in Bucuresti.

Informatiile publicate in ultimul raport de tara al FMI ridica insa semne serioase de intrebare, daca acest tribunal va reusi sa faca dreptate. Mai degraba, acesta risca sa devina un instrument de protejare a bancilor de nemultumirile clientilor.

Decizii uniforme pe aceeasi speta. Dar in favoarea cui?

In prezent, au loc numeroase procese intre banci si clienti. In unele cazuri, bancile castiga disputele, insa cel mai des, instantele de judecata au dat castig de cauza clientilor.

Din punct de vedere juridic, este anormal insa ca pe aceeasi speta, o data sa castige banca si alta data clientul. Noul tribunal are rolul de a evita aceste situatii si a da o sentina unica pentru aceeasi speta.

Dar daca sentintele va fi mai mereu in avantajul bancilor? Atunci acest tribunal ar fi solutia perfecta pentru ca sectorul bancar sa scape de toate procesele din tara.

FMI a intrat pe filiera

Ingrijorator pentru  consumatori este ca infiintarea acestui tribunal a devenit un subiect de interes in cadrul acordului cu FMI. Acest acord a fost utilizat de catre banci pentru a anihila drepturile consumatorilor, cel mai cunsocut fiind cazul cand OUG 50/2010 a fost modificata (la solicitarea FMI si Comisiei Europene), pentru a elimina aplicarea prevederilor la contractele in derulare. Ulterior, Curtea Europeana de Justitie a demontat argumentele bancilor, dar legea nu a mai revenit la forma initiala.

Acum FMI este din nou implicat. “Aplicarea noului cod din octombrie 2013, a creat anumite interpretari ale prevederilor clauzelor abuzive, care aplicate la contractele financiare ar da nastere la interzicerea unor comisioane, decizii cu impact retroactiv si procese colective privind clauzele financiare”, se arata in raportul FMI.

FMI noteaza ca aceste interpretari au fost deja sanctionate in anumite instante de judecata si ar putea deveni o sursa de instabilitate pentru banci. “Pentru a evita aceste situatii, autoritatile au infiintat un tribunal specializat in Bucuresti ca sa asigure o aplicare uniforma a acestor prevederi legale, in linie cu spiritul legii”, precizeaza expertii FMI.

Prin urmare, scopul acestui tribunal va fi sa evite “sursa de instabilitate” pentru banci. Mai pe inteles: clientii trebuie sa piarda procese, ca bancile sa aiba pierderi mai mici.

Faptul ca aceste situatii generatoare de pierderi pentru banci sunt sau nu echitabile, nu pare sa conteze pentru expertii FMI. Ceea ce conteaza pentru ei este ca bancile vor avea pierderi, iar acest lucru trebuie evitat cu orice pret.

Guvernul si BNR se angajeaza sa ajute bancile sa nu aiba pierderi de pe urma proceselor

Aceeasi logica reiese si din scrisoarea de intentie catre FMI, semnata de premierul Victor Ponta si guvernatorul Mugur Isarescu, pe 5 martie 2014.

“Ne vom asigura ca noul tribunal specializat este infiintat rapid (incluzand alocatiile bugetare necesare pentru sediu si personal suplimentar: judecatori si functionari) si vom lua toate masurile necesare pentru a asigura aplicarea uniforma a acestor prevederi legale, cum ar fi prin pregatirea judecatorilor”, se arata in scrisoarea catre FMI.

In plus, “daca noul aranjament institutional nu va reusi in a evita amenintarile pentru stabilitatea financiara, ne vom consulta extensiv cu toate partile implicate, precum si cu FMI si Comisia Europeana pentru a veni cu solutii alternative”.

In concluzie, scopul principal al acestui tribunal in viziunea autoritatilor este sa aiba grija ca nu cumva bancile sa suporte costuri prea mari. Nu exista absolut nicio preocupare pentru consumatorii care sunt fortati sa achite, luna de luna, costuri abuzive la credite. La urma urmei, daca tot le-au platit pana acum, de ce sa nu le suporte si de acum inainte!

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

1 Comentariu
  • Hotii

    Deci va fi Lupu cioban la stina.
    Nu este bine asa.
    Cred ca ar trebui sa le dam foc la toti tilhari astia.
    Ne-au luat bani si acum vor da cistig tot la tilhari.

Comentariile sunt inchise.