Transferurile in euro se vor procesa instant

Platile de mica valoare din zona euro vor putea fi procesate instant, printr-o noua infrastructura creata de Banca Centrala Europeana, care va permite bancilor sa scada comisioanele percepute consumatorilor.

bce_frankfurtBanca Centrala Europeana (BCE) a aprobat dezvoltarea unui nou sistem de decontare pentru platile de mica valoare. Noua infrastructura va permite ca platile in euro sa fie procesate instant.

Astfel, clientii bancilor vor putea face transferuri intra-comunitare in euro mult mai rapid, banii ajungand in contul beneficiarului in cateva minute. In prezent, dureaza cel putin o zi lucratoare ca banii sa ajunga la destinatie.

Banii vor ajunge imediat la beneficiar

Noul serviciu – Target Instant – va fi disponibil non-stop, 365 de zile pe an si va deveni operational din noiembrie 2018.

Un alt avantaj al acestor transferuri vor fi costurile foarte mici. Serviciul va fi oferit bancilor la preturi scazute, care nu vor depasi 0,2 centi pe tranzactie. Prin urmare, sunt create conditiile pentru ca bancile sa ofere mai departe consumatorilor servicii de transfer de bani instant la preturi mult reduse.

Prin aceasta noua infrastructura, bancile vor putea oferi si servicii aditionale, cum ar fi plati instant de pe aplicatiile mobile.

Sunt tari in UE care au implementat deja sisteme de decontare pentru platile instant la nivel national, precum Italia, Spania si Olanda.

Platile instant in euro vor putea fi disponibile atat in statele membre ale zonei euro, cat in restul statelor din UE, daca bancile centrale se integreaza cu noul sistem de decontare.

BNR este conectata din 2011 la sistemul Target 2, care asigurare decontarea in timp real a platilor de mare valoare. Prin urmare, cel mai probabil, banca centrala se va conecta si la sistemul de decontare a platilor de mica valoare, atunci cand va deveni disponibil.

Bancile romanesti nu transmit beneficiile catre consumatori

Data in alte tari din UE, Target 2 a dus la reducerea costurilor pentru consumatori, in Romania, acest lucru nu s-a intamplat. Pentru fiecare tranzactie, bancile suporta un cost direct de numai 0,8 euro pe operatiune.

Costurile platite de consumator sunt insa mult mai mari. De exemplu, BCR solicita un comision de 0,1%, minim 10 euro, maxim 500 euro. Situatia nu este cu mult diferita nici la celelalte banci.

In concluzie, desi infrastructura de plati devine mult mai eficienta, aceste beneficii nu se rasfrang si asupra consumatorilor, in special, atunci cand vine vorba de pret. Vorbim de servicii mai rapide, dar la aceleasi costuri ridicate.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult