Tot ce trebuie sa stii despre Darea in Plata

Foto: Sira Anamwong / FreeDigitalPhotos.net
Foto: Sira Anamwong / FreeDigitalPhotos.net

Expertul Banilor a realizat un ghid special pentru Darea in plata, unde consumatorii pot gasi informatii despre conditiile de aplicare, procedura de urmat si avantajele acestei solutii de ultima instanta.

Darea in plata este prima si, pentru moment, singura solutie de ajutorare a persoanelor supraindatorate pe care statul roman a creat-o pentru consumatori.

Aceasta lege vine ceva cam tarziu, avand in vedere ca un program de sustinere a datornicilor ar fi avut un impact si mai mare in 2009-2010, cand criza financiara isi facea simtite efectele din plin.

Darea in plata va intra in vigoare din 13 mai 2016, cand orice datornic sa va putea prezenta la notar, pentru a initia o notificare catre banca. Expertul Banilor vine in sprijinul consumatorilor si a publicat un ghid pentru Darea in Plata.

Ghidul prezinta intr-un mod usor de inteles conditiile ce trebuie indeplinite pentru a beneficia de aceasta procedura, pasii de urmat si avantajele pe care darea in plata le poate oferi datornicilor, in functie de situatia financiara in care se afla.

Educatie financiara

Cate persoane vor beneficia de noua lege?

La sfarsitul lui 2015, peste 17.000 de persoane aveau restante de peste 90 zile la creditele cu garantie imobiliara, conform datelor BNR. Aceste persoane sunt clienti care au sanse mici sa se redreseze financiar si este foarte probabil sa apeleze la darea in plata.

In plus, peste 13.000 de clienti au restante intre 30 si 90 zile. In mod normal, o buna parte dintre acesti clienti ajung sa isi extinda perioada de intarziere si sa intre in grupul celor care vor fi supusi executarilor silite.

O alta categorie care ar putea recurge la darea in plata sunt cei care nu au restante, dar au luat case la preturi foarte mari, in perioada de boom imobiliar. Vorbim in special de clientii cu credite in franci elvetieni, unde evolutia nefavorabila a cursului a dus la acumularea unei datorii ridicate.
 
Scenariul cel mai probabil in acest caz va fi ca acesti clienti sa solicite o stergere partiala a datoriei, ceea ce majoritatea bancilor care au dat credite in franci au inceput deja sa faca. Noua lege va convinge bancile ca impartirea poverii creditului este solutia cea mai avantajoasa pentru ambele parti.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult