Toate asigurarile RCA emise de Astra ar trebui anulate

Foto: Google Maps
Foto: Google Street View

Asigurarile RCA emise de Astra ar trebui anulate de autoritati pentru a preveni cresterea numarului de daune, care stau neplatite. In plus, consumatorii risca fie pasati la lichidator, unde sansele de a primi inapoi vreun leu scad considerabil.

Procedura de plata a despagubirilor in cazul in care societatea de asigurare intra in faliment este extrem de deficitara. Legea conditioneaza inceperea platilor doar dupa ce hotararea de deschidere a falimentului ramane definitiva.

Asigurarile sunt garantate, dar platite intarzie cu lunile

ASF a cerut falimentul Astra din august 2015, moment in care toate dosarele de dauna deschise la Astra au fost blocate. Procedura de faliment a fost deschisa abia pe 3 decembrie 2015, dupa care termenele s-au tot prelungit.

Peste 57.000 de dosarele de dauna deschise initial la Astra Asigurari au fost preluate de Fondul de Garantare al Asiguratilor (FGA). Marea problema a fost insa ca alte 2 milioane de polite RCA au ramas inca in vigoare si au continuat sa produca daune.

Astfel, cine are ghinionul sa fie lovit de un sofer cu asigurare Astra este fortat sa isi repare singur masina si sa spere ca ulterior isi va putea recupera banii platiti pe reparatie de la Fondul de Garantare.

Anularea politelor ar fi limitat pagubele

O solutie mult mai buna ar fi fost ca toate asigurarile RCA emise de Astra sa devine nule la putin timp dupa ce ASF a cerut falimentul societatii. Asiguratii (si nu pagubitii) ar fi trebuit sa astepte cu lunile sa isi recupereze banii de la Fondul de Garantare pentru perioada in care au platit prime si nu au beneficiat de asigurare.

Lichidatorul societatii (KPMG Restructuring) a permis insa ca denuntarea contractului sa fie optionala pentru asigurati. In aceste conditii, ei nu s-au inghesuit sa isi anuleze politele la Astra. Motivul pentru care au cumparat aceste asigurari a fost ca erau ieftine. Daca pot circula mai departe cu masina, soferilor nu le pasa de starea financiara a societatii.

S-a ales astfel solutia cea mai proasta pentru consumatori de a astepta ca asigurarile RCA emise de Astra sa expire de la sine.

Consumatorii risca sa ajunga la masa credala

Situatia risca la un moment dat sa devina dezastruaoasa pentru pagubiti. Fondul de Garantare a anuntat initial ca din 4 martie 2016, nu mai deschide dosare de dauna pentru pagubiti, ci acestia trebuie sa se adreseze lichidatorului pentru recuperarea daunelor. Consumatorii erau trimisi astfel la masa credala, la gramada cu ceilalti creditori, unde, cel mai probabil, nu ar fi recuperat nimic din paguba.

Situatia a fost salvata temporar de ASF, care a extins termenul pana la care FGA primeste dosare de dauna pana la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a falimentului. Ce se va intampla insa dupa aceasta data cu asigurarile care nu au expirat?

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult