Titlurile de stat devin o alternativa la depozitele bancare

bvbMinisterul Finantelor Publice va reincepe sa emita obligatiuni de stat pentru populatie. Noutatea este ca titlurile vor fi listate la bursa, putand fi rascumparate oricand de catre posesori.

Dobanzile la depozitele bancare au scazut foarte mult in ultimii ani, ceea ce a diminuat atractivitatea economiilor la banca.

In acest context, Ministerul Finantelor Publice vine cu o alternativa pentru populatie: titluri de stat listate la bursa.

Oferta este interesanta si merita analizata de catre orice deponent. Titlurile de stat vor avea o valoare nominala de 1.000 lei, astfel ca vor fi accesibile pentru majoritatea persoanelor.

Principalele avantaje ale titlurilor de stat sunt:

  • dobanda este neimpozitata, in timp ce la depozitele bancare, se retine un impozit de 16%;
  • titlurile vor avea o maturitate de 2 ani, dar listarea lor la BVB va permite ca banii sa fie rascumparati oricand, la pretul pietei. In acest mod, sunt sanse mari sa se conserve dobanda acumulata intre momentul cumpararii si cel al vanzarii. In comparatie, deponentii nu mai castiga nimic de multe ori, daca retrag banii anticipat;
  • nu vor fi percepute comisioane de subscriere indiferent de modul de achizitie al titlurilor de stat (cash, prin ordin de plata), in cazul in care se subscrierea se face la una din bancile incluse in sindicatul de intermediere (BCR, BRD sau Raiffeisen Bank);
  • dobanda la care se poate subscrie este cuprinsa intre 1,75%-2,15% pe an.

 

Oferta pentru vanzarea acestor titluri va fi lansata pe 8 iunie si se va incheia pe 19 iunie. Ministerul de Finante isi propune sa atraga de la populatie 100 milioane lei, valoarea ofertei putand fi majorata in functie de cerere.

Rata dobanzii va fi stabilita dupa perioada de subscriere, in data de 22 iunie 2015, in functie de ordinele plasate de investitori. Acestia vor putea sa isi alega orice dobanda din cadrul intervalului 1,75-2,15%.

Prima zi de tranzactionare la BVB a acestor titluri va fi 26 iunie 2015. Finantele nu au mai emis titluri de stat pentru populatie din 2005.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult